FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 27.03.2024

Van vennootschap naar eenmanszaak, hoe zit dat fiscaal gezien?

U heeft een vennootschap, die u zou willen opdoeken nu u de pensioenleeftijd nadert. U zou wel nog op een lager pitje actief willen blijven in een eenmanszaak. Wat met de activa van uw vennootschap die u verder zou gebruiken en met het aanvullend pensioen dat ze opgebouwd heeft?

Een nieuwe eenmanszaak starten

Nieuwe inschrijving KBO en Btw? Ja, u kunt de inschrijving van uw vennootschap in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) niet overnemen. U moet voor uw eenmanszaak een nieuwe inschrijving doen via een ondernemingsloket. U moet ook een eigen btw-nummer aanvragen.

Nieuwe inschrijving bij sociale kas? Neen, dat niet. U behoudt immers uw sociaal statuut als zelfstandige. Bent u echter gepensioneerd, dan is een deel van uw inkomen (€ 3.730,88 in 2024) vrijgesteld van sociale bijdragen en betaalt u op uw inkomen daarboven lagere bijdragen.

Activa overnemen

Kan dat? Jazeker, wilt u sommige activa, bv. een auto, bureaumateriaal en -meubilair, … van uw vennootschap blijven gebruiken in uw eenmanszaak, dan kunt u die van haar overkopen vóór de ontbinding of tijdens de vereffening. Doet u dat niet, dan worden ze bij de afsluiting van de vereffening aan u en de eventuele andere aandeelhouders toebedeeld als een uitkering in natura van (een deel van) het vereffeningssaldo. De meerwaarde is belastbaar in uw vennootschap.

Let op! Op de zgn. liquidatiebonus moet in principe 30% roerende voorheffing (rv) ingehouden worden.

Tip. Wanneer u de activa overkoopt vóór het boekjaar van de afsluiting van de vereffening, kan die meerwaarde nog naar een zgn. liquidatiereserve geboekt worden en moet op de uitkering ervan dan geen rv betaald worden.

Wat met de afschrijvingen? U kunt het bedrag afschrijven waarvoor u de activa gekocht heeft, of de waarde die er bij de afsluiting van de vereffening aan toegekend is. U moet dus niet verder afschrijven op de ‘oude’ boekwaarde.

Aanvullend pensioen in vennootschap

Nog niet uitgekeerd? Heeft u in uw vennootschap een groepsverzekering/IPT die nog niet uitgekeerd is, dan blijft die gewoon verder bestaan na de vereffening van uw vennootschap tot op de in het contract voorziene einddatum. Op de einddatum krijgt u het pensioenkapitaal dat uw vennootschap tot aan haar vereffening opgebouwd had.

Individueel voortzetten? Neen, na de vereffening kunt u de groepsverzekering/IPT niet overnemen. Het al opgebouwde pensioenkapitaal zal enkel nog verder ‘oprenten’ tot aan de voorziene einddatum, maar niet meer verder aangroeien.

Tip. Uw VAPZ is een persoonlijke verzekering en die kunt u dus wel voortzetten.

Andere dekkingen. Zit in de groepsverzekering/IPT ook een overlijdensdekking, dan loopt die gewoon verder. Uw verzekeraar blijft echter elk jaar de extra premie daarvoor uit de al opgebouwde reserve halen, die daardoor dus vermindert. U kunt wel vragen om de dekking te beperken of zelfs stop te zetten. Zit in uw pensioenverzekering ook een luik invaliditeit en/of gewaarborgd inkomen, dan stopt de dekking daarvan, aangezien daarvoor geen premies meer betaald worden. Dat kunt u wel opvangen door in uw eenmanszaak een aparte verzekering af te sluiten of uw VAPZ om te vormen tot een sociaal VAPZ.

De activa kunt u van uw vennootschap overkopen of u kunt ze laten toebedelen als deel van de liquidatie-uitkering. U mag afschrijven op de koopprijs of vereffeningswaarde. Uw groepsverzekering/IPT kunt u niet individueel voortzetten en het al opgebouwde pensioenkapitaal zal enkel verder oprenten tot aan de voorziene einddatum.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878