ACTUALITEIT - 25.10.2004

Uw beste klant op het feest ?

Organiseert u een receptie voor uw zaak, dan zijn dat uiteraard beroepskosten voor u. Geldt dat echter ook als u zakenrelaties uitnodigt op een huwelijksfeest ?

Receptiekosten. De kosten die u maakt om (mogelijke) klanten of le­ve­ran­ciers, zakenrelaties, enz. te ontvangen, worden beschouwd als recep­tie­kosten die voor 50 % aftrekbaar zijn als beroepskosten. Bedoeld zijn de kosten van traiteurs, dranken, voedingswaren, rookartikelen, bloemen, de huur van lokalen, de salarissen van receptiepersoneel, enz. Het speelt daar­bij geen rol of u uw relaties in uw eigen bedrijf of elders ontvangt.

Beroepsmatig ? Ook bij bepaalde gebeurtenissen die op zich een privé- ka­rakter hebben, zoals bv. het huwelijks- of het communiefeest van uw dochter, uw huwelijksjubileum, enz., kunt u commercieel gezien vaak niet an­ders dan bepaalde beroepsmatige relaties uit te nodigen. Kunt u dan ook een deel van die uitgaven aftrekken als beroepskosten ?

Neen. Volgens de minister is dit in ieder geval niet mogelijk. Onlangs be­ves­tigde hij in een parlementaire vraag (Vr. 276, Pieters, 24 februari 2004, QRVA 51 028, p. 4 352) zijn eerdere standpunt dat de uitgaven van met name een huwelijksfeest niet als beroepskosten aangemerkt kunnen worden vermits dit een gebeurtenis in het privéleven is die geen be­roepska­rak­ter heeft.

Of toch wel ? In de rechtspraak werd echter reeds een aantal keer an­ders geoordeeld. Zo vond de rechter bv. dat een arts omwille van de aard en de diversiteit van zijn professionele activiteiten niet anders kon dan een aantal zakelijke contacten uit te nodigen op het huwelijksfeest van zijn dochter (Bergen, 18 april 1997). De rechter aanvaardde dat 25 % van de uitgaven beroepskosten vormden.

Doen ! Het is dus zeker aannemelijk om een deel van de uitgaven van een familiefeest in aftrek te brengen als beroepskosten. Mogelijk zal u er wel voor naar de rechter moeten. Blijf in ieder geval realistisch als u het be­roepsgedeelte bepaalt en zorg dat u dit kunt bewijzen, bv. aan de hand van een lijst van de genodigden.

Let op ! Het beroepsmatige deel van de kosten is slechts voor 50 % aftrek­baar. Tip. Dit geldt enkel voor de genodigden op de receptie. De kosten die u maakt voor uw relaties die mogen mee-eten op uw avondfeest in de zaal van een restaurant, zijn restaurantkosten die voor 62,5 % aftrekbaar zijn (voor inkomstenjaar 2004).

Het is verdedigbaar om het beroepsmatige deel van de kosten van een huwelijksfeest fiscaal in te brengen. Over­­drijf echter niet en zorg voor bewijzen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878