FISCAAL - 13.12.2007

Het is interessanter om wél belastingen te betalen…

U overweegt om op pensioen te gaan en om uw praktijk te verkopen aan uw zoon of uw dochter. U heeft gehoord dat dit kan zonder dat u belast wordt op de prijs die u ontvangt. Klopt dat en is dat ook even interessant als het klinkt?

Waarover gaat het?

U stopt ermee. Stel, u overweegt om stilaan op pensioen te gaan en om uw praktijk over te laten aan bv. uw zoon. Omdat uw zelfstandigenpensioen niet veel voorstelt of omdat u uw dochter niet wilt be­­nadelen, geeft u uw praktijk niet gratis weg aan uw zoon, maar verkoopt u die aan hem.

Belastbare ‘meerwaarde’. Zoals u wellicht weet, is de ‘winst’ die u maakt wanneer u een praktijk verkoopt (de zgn. meerwaarde) in principe belastbaar. De meerwaarde is, simpel gezegd, de verkoopprijs min de boekwaarde. Heeft u bv. een auto gekocht voor € 20.000 waarop u reeds € 16.000 heeft afge­schreven, dan staat die auto nog voor € 4.000 in uw boeken. Verkoopt u die nu voor € 7.000, dan is € 7.000 - € 4.000 = € 3.000 belastbaar.

Bij een volledige stopzetting? Stopt u er nu helemaal mee en verkoopt u uw volledige praktijk, dan is de ‘winst’ die u daarbij maakt volgens hetzelfde principe belastbaar. U verkoopt nl. al uw goederen die u voor uw beroep gebruikt heeft. In het vak­jargon spreekt men dan van ‘stopzettingsmeerwaarden’. Nu heeft u gehoord dat u geen belastingen hoeft te betalen op deze stopzettingsmeerwaarden wanneer u uw praktijk aan uw zoon verkoopt. Is dat effectief zo?

Belastingvrij?

Wanneer? Die overdracht kan inderdaad belastingvrij wanneer u uw volledige praktijk ver­­koopt aan uw ‘erfgenamen in rechte lijn’ (lees: uw (klein)kinderen) of aan uw ­partner.

Let op! U moet uitdrukkelijk kiezen voor deze vrijstelling, anders wordt u toch belast. Er moeten daarvoor ook een aantal formaliteiten vervuld worden, maar dat is iets voor uw boekhouder (en niet voor dit artikel).

Is dit even interessant als het klinkt?

Altijd voordelig? Stel dat u uw praktijk verkoopt aan uw zoon voor € 150.000 en dat de zgn. boekwaarde nog € 50.000 bedraagt. U heeft dan een meerwaarde van € 100.000. U moet dan kiezen of u daarop belast wilt worden of niet. Hoezo, zich vrijwillig laten belasten op 100.000, dat kan toch niet waar zijn?

Belastingen betalen is voordeliger!Nu verklaart u ons wellicht helemaal voor gek… en toch is het meestal zo. Zelf betaalt u op die meerwaarde van € 100.000 om te beginnen niet ‘de volle pot’ aan belastingen (bv. 50%), maar doorgaans slechts 16,5% (op de uitzonderingen die hierop bestaan, gaan we hier even niet in). Dat is uiteraard nog altijd niet gratis…

Het voordeel zit bij uw zoon! Kiest u voor een belastingvrije verkoop, dan betaalt uw zoon in ons voorbeeld € 150.000, maar hij mag slechts op € 50.000 afschrijven. Hij moet dan nl. de afschrijvingen verderzetten zoals die bij u bestonden. Kiest u er echter voor om wél belast te worden, dan kan uw zoon afschrijven op de volledige prijs van € 150.000. Hij bespaart dan belastingen op dat verschil van € 100.000 tegen het ‘normale’ tarief van bv. 50%, terwijl u daarop slechts tegen 16,5% belast wordt...

Dus. U vraagt het best een iets hogere prijs aan uw zoon zodat u netto evenveel overhoudt, maar hij kan dan wel op de volledige prijs afschrijven, wat de hogere prijs ruimschoots compenseert.

Doorgaans is het interessanter om een iets hogere prijs te vragen en u toch te laten belasten. U betaalt dan nl. in principe slechts 16,5% belastingen, terwijl uw zoon of uw dochter een veel grotere belastingbesparing kan realiseren dan bij een belastingvrije overdracht.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878