GOED OM TE WETEN - ONROEREND GOED - 13.12.2007

Is het compromis voortaan ‘omkeerbaar’?

Probleem? Koopt u een onroerend goed, dan tekent u normaal gezien eerst een zgn. compromis en pas enkele maanden later wordt de nota­riële akte verleden. Zodra u het compromis ondertekend had, moest u tot nu toe registratierechten betalen (10% in Vlaanderen en 12,5% in Wallonië en Brussel), ook als de verkoop om de één of andere reden niet doorging en het compromis alsnog ontbonden werd (bv. als iemand een pand koopt, maar het achteraf gezien om fiscale redenen liever op naam van zijn dochter of zijn vennootschap gekocht had).

In de praktijk werd dit weleens opgelost door in het geheim het compromis te verscheuren en direct een nieuw op te stellen op de juiste naam...

Sinds 1 november. Op 7 november werd in het Vlaamse parlement het decreet inzake het zgn. omkeerbare compromis unaniem goedgekeurd. Concreet betekent dit dat u voortaan (mits wederzijds akkoord van de verkoper uiteraard) op een compromis kunt terugkomen zonder regis­tratie­rechten te betalen. De regeling is met terugwerkende kracht in werking getreden op 1 november 2007. Het compromis moet dan samen met de ‘overeenkomst tot minnelijke ontbinding’ aangeboden worden op het registratiekantoor. De ontbinding kost in totaal slechts € 20, nl. € 10 voor het compromis en € 10 voor de akte die de ontbinding vaststelt. Deze regeling geldt wel enkel in Vlaanderen, niet in Wallonië en Brussel.

Sinds 1 november 2007 kunnen de koper en de verkoper met wederzijds akkoord een compromis ‘ontbinden’. Dat kan echter enkel in Vlaanderen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878