ACTUALITEIT - ADVOCAAT - 12.12.2007

Is het nu sneller de moeite of net niet?

Sinds kort zijn de nieuwe tarieven van de zgn. rechts-plegingsvergoeding bekend. Wat verandert er precies en hoe springt u daar nu mee om in de praktijk?

Waarover gaat het precies? Kortweg, over de vergoeding die u moet betalen aan de tegenpartij als u een rechtszaak verliest of, wat beter is natuurlijk, die u zelf zal krijgen als u de zaak wint. Die bedragen worden nu vanaf 1 januari 2008 gevoelig verhoogd.

Let op! De ‘winnaar’ krijgt dat alleen als hij een beroep heeft gedaan op een advocaat, zonder dat dit echter wil zeggen dat het ereloon van een advocaat voortaan niet meer hoger mag liggen dan die bedragen…

Geen peulschil meer. De bedragen zijn fors opgetrokken en zijn dus m.a.w. niet echt meer verwaarloosbaar te noemen. Gaat het bv. om een betwisting van € 7.500 (bv. voor een onbetaalde ereloonnota), dan spreken we toch al direct over een vergoeding van € 900.

Een volledig overzicht van de nieuwe tarieven kunt u gratis downloaden van http://praktijkadvies.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code PA 16.08.01.

Let op! Die bedragen gelden bovendien per zgn. aanleg. Wordt er m.a.w. in hoger beroep gegaan, dan worden die bedragen verdubbeld.

Ook voor reeds hangende zaken? Jawel! De hogere bedragen gelden algemeen vanaf 1 januari 2008, dus niet alleen voor de zaken die vanaf dan opgestart worden.

Een zaak voortaan sneller laten voorkomen? Ja en neen, als u er zeker van bent dat u de zaak zal winnen, kan dat wellicht wel een goede tactiek zijn, maar die zekerheid heeft u natuurlijk zogoed als nooit. In het slechtste geval (u verliest) zit ú immers met de gebakken peren.

Tip 1. Vraag voortaan eerst eens aan uw advocaat wat uw slaagkansen zijn in een bepaald geval alvorens te beslissen of het sop de kool wel waard is. Onrechtstreeks komen die hogere rechtsplegingsvergoedingen er immers op neer dat de kosten van een advocaat dalen, als u wint…

Tip 2. Wordt u zelf gedagvaard en schat u uw kansen niet echt hoog in, dan bent u die rechtsplegingsvergoeding niet verschuldigd als u de tegenpartij nog betaalt vóór de zaak op de rol staat bij de rechtbank. Neem in zo’n geval dus onmiddellijk contact op met de advocaat van de tegenpartij.

Procedeer niet sneller dan vroeger, maar tracht wel om uw slaagkansen beter in te schatten, ook en zelfs vooral als u zelf gedagvaard wordt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878