HOMEPAGE - 14.01.2008

Kompozer: NVU, maar dan beter

De laatste update van NVU, de bekende gratis html-editor, dateert van 2005. Gebruikt u niet liever Kompozer, een recentere editor op basis van NVU?

1. Html-editors zijn er in zowat alle maten en gewichten. Wilt u echter snel een website in elkaar boksen zonder te moeten betalen voor een editor, dan is NVU (http://www.nvu.com) een bekende naam. Alleen… die werd al twee jaar niet meer bijgewerkt. Een goed alternatief is daarom Kompozer (http://kompozer.sourceforge.net - voor Windows, Mac en Linux), een op NVU gebaseerde editor die wel up-to-date is. Ook Kompozer is ‘open source’ en is dus gratis.

2. Installatie. De hui­di­ge versie van Kompozer is 0.7.10. Down­load het zip-bestand en pak het uit in een lege map. Dubbelklik vervolgens op kompozer.exe in de nieuwe map. Wilt u de Nederlandse versie, ga dan opnieuw naar de web­­site van Kompozer en klik op Localizations. Download daar de Dutch language pack.

Let op! Slaat uw brow­ser dit bestand op als een zip-bestand, wijzig dan de extensie manueel van zip naar xpi. Pak het bestand niet uit! Volg dan de duidelijk installatie-instructies op de site.

3. Eerste kennismaking. U kunt Kompozer meteen beginnen te gebruiken door een nieuwe html-pagina aan te maken, net zoals u dat in Frontpage (of Word) zou doen. U heeft onderaan een aantal tabbladen ter beschikking: Normaal, HTML-tags, Bron en Voorbeeld. Geef de tekst in onder Normaal. Klikt u op HTML-tags, dan ziet u in een schema hoe bepaalde tags zich verhouden tot andere tags. Dit kan makkelijk zijn om pro­blemen op te lossen.

Tip. De code die Kompozer aanmaakt, is compa­ti­bel met zowat elke browser. Via Extra; Voorkeuren; Geavanceerd kunt u trouwens de taal (gewone html of het nieuwere xhtml) kiezen.

4. Stylesheets. Een groot voordeel van Kompozer tegenover NVU is de uitstekende integratie van stylesheets of css. Met de knop Cascades in de knoppenbalk kunt u de css-editor oproepen. U kunt makkelijk een interne of een externe style­sheet aanmaken en het uitzicht van de tekst, de achtergrond, de randen, de lijsten, enz. in één keer bepalen. Gebruikt u die stylesheet in andere pagina’s, dan hoeft u de lay-out dus niet steeds opnieuw in te stellen.

Tip. Kies een extern stijlblad als u dezelfde lay-out over meerdere pagina’s wilt gebruiken.

5. Uploaden. Kompozer bevat ook een geïnte­greerde ftp-tool waarmee u de pagina’s naar uw webserver kunt uploaden. Klik links onder Site­beheerder op het knopje Sites bewerken om het ftp-adres, uw gebruikersnaam en uw wachtwoord in te stellen. Uploaden kan dan via de knop Publiceren in de knoppenbalk boven­aan.

6. Sjablonen. Kompozer bevat, net zoals NVU, geen ingebouwde sjablonen. We raden u aan om de sjablonen op te halen bij Open Source Web Design (http://www.oswd.org), dat niet minder dan 2.000 sjablonen ter beschikking stelt (zie T&A Internet van midden december 2007). Download een sjabloon, open in Kompozer het indexbestand van de sjabloon en u kunt aan de slag gaan.

Kompozer begint waar NVU twee jaar geleden ophield. Het biedt een stevige basis met een uitstekende css-editor en uploadtool. Dit is ronduit de beste gratis html-editor!

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878