ACTUALITEIT - SOCIALE BIJDRAGEN - 31.01.2008

Minder kosten, maar u betaalt wel méér…

Verschillende sociale kassen hebben dit jaar hun zgn. beheerskosten verlaagd, maar wellicht zal u daar weinig of niets van merken, integendeel zelfs. Eens ­kijken waar u zich aan mag verwachten als de eerste rekening in de bus valt…

Wat was uw inkomen van 2005?

Het drie jaar terug-principe. Dat principe kent u inmiddels, maar het is doorgaans toch schrikken natuurlijk als u de gevolgen daarvan ziet op uw eerste afrekening van het jaar. Kortweg komt het dus hierop neer dat de sociale bijdragen die u dit jaar (2008) zal moeten betalen, berekend zijn op uw inkomsten van 2005. Of 2007 nu een goed jaar was of helemaal niet, speelt dus geen rol, dat zal pas in 2010 van belang zijn…

Was 2005 beter dan 2004? Laten we hopen van wel natuurlijk, maar dat houdt meteen ook in dat u, alleen daardoor al, in 2008 méér ­sociale bij­dragen zal moeten betalen dan vorig jaar.

Let op! Het inkomen van drie jaar terug wordt altijd eerst ‘geherwaardeerd’, lees: verhoogd met een soort van index, alvorens het tarief van de sociale bijdragen erop los te laten. Zelfs al had u in 2005 dus exact hetzelfde inkomen als in 2004, dan nog zou u nu in 2008 méér betalen dan in 2007.

Gestart na 31 maart 2005? Dan bent u nog een starter voor de sociale bijdragen aangezien u dan nog geen drie volledige kalenderjaren sociale bijdragen heeft betaald. U zal dan ook dit jaar m.a.w. nog zgn. voorlopige bijdragen betalen, maar… maak u geen illusies, ook dan zal u in principe meer moeten betalen dan vorig jaar.

De prijs van de kleine risico’s...

Tariefstijging. Omdat u nu automatisch mee verzekerd bent voor de kleine risico’s, is het tarief van de sociale bijdragen gestegen van 19,65% naar 22%, zij het wel alleen op de eerste schijf tot € 49.315,46 van uw inkomen. Op het inkomen daarboven (tot € 72.675,38) geldt nog steeds het tarief van 14,16%, dat is niet gewijzigd. Boven die laatste grens zijn er geen sociale bijdragen meer verschuldigd.

Beheerskosten gedaald? Zo lijkt het wel ja, maar… die worden berekend op uw sociale bij­dragen zelf en aangezien de stijging van die laatste hoger is dan de daling van de kosten van de ­sociale kas, betaalt u uiteindelijk nog altijd méér beheerskosten uiteraard.

Mogelijke optimalisatie

U bent samen bedrijfsleider. Bent u samen met uw vrouw zaakvoerder/bestuurder en neemt u beiden een loon op uit uw vennootschap, dan zal u uiteraard beiden sociale bijdragen betalen, maar dat neemt niet weg dat er in bepaalde gevallen toch wat geoptimaliseerd kan worden. Concreet komt het er namelijk op neer om na te (laten) gaan of het loon dat u beiden samen opneemt uit de vennootschap niet beter anders verdeeld wordt om zo in totaal minder sociale bijdragen te betalen.

Speel op het tarief. Inderdaad, om het een­voudig voor te stellen: als ieder van u een loon opneemt van € 45.000 per jaar, dan betaalt u daar beiden 22% sociale bijdragen op. Als één van u beiden echter maar € 20.000 zou opnemen en de andere € 70.000, dan is er in totaal ook € 90.000 loon opgenomen, maar op het loon van € 70.000 zijn er in de laatste schijf dan wel slechts 14,16% sociale bijdragen verschuldigd. Een juiste ver­deling kan dus een besparing opleveren.

Let op! Uiteraard moet alles goed berekend worden. Zo zal er ook een verschil zijn in belasting uiteraard, moet u rekening houden met eventuele groepsverzekeringen, enz.

De daling van de beheerskosten weegt niet op tegen de stijging van de ­sociale bijdragen zelf. U zal dus allicht méér betalen. Bent u samen met uw vrouw bedrijfsleider in uw vennootschap, laat dan nagaan of het loon dat u beiden opneemt nu niet beter anders verdeeld wordt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878