RECHT - ADVOCAAT - 30.01.2008

Van € 75 tot € 30.000…

Sinds 1 januari krijgt de partij die een proces wint een vergoeding van de verliezer waarmee hij zijn advocaat kan betalen. Is de verhuurder die achterstallige huur invordert van zijn huurder daar nu mee geholpen?

Het gaat in de nieuwe wet wel degelijk om de advocaatkosten, m.a.w. het ereloon en de kantoorkosten. De gerechtskosten daarentegen (de dagvaarding, het rolrecht verzoekschrift en het attest van de woonst), daarover beslist, zoals vroeger, de vrederechter. Doorgaans vallen deze gerechtskosten ten laste van de verliezende partij, maar er is meer...

Advocaatkosten

Voor deze kosten, het ereloon en de kantoorkosten van uw eigen advocaat is er een nieuwe regeling.

Principe. De wet voorziet een vergoeding voor het ereloon van uw advocaat. Die vergoeding wordt betaald door de procespartij die in het ongelijk wordt gesteld.

Variabel. De vergoeding zal hoger zijn naar­gelang van de waarde van de vordering.

Voorbeeld. U vordert een huurachterstal voor een bedrag van € 2.500. In dat geval bedraagt de vergoeding voor uw advocaat volgens het wettelijke barema € 400. Bedraagt de huurachterstal echter meer dan € 5.000, dan loopt die vergoeding al op tot een vergoeding van € 900. Is het dan interessant om uw huurachterstal wat te laten oplopen? Misschien wel.

Basisvergoeding

Let op! De vergoeding die voorzien is in de wet, is alleen maar een basisvergoeding. Het is dus de vergoeding die de rechter gebruikelijk zal toekennen naargelang van de waarde van de vordering.

Aan deze basisvergoeding kan er wel een wijziging aangebracht worden en dit in meer of in min.

Hoe zit dat precies? Op verzoek van één van de partijen kan deze basisvergoeding verminderd of verhoogd worden door de rechter.

Voorbeeld. Het basisbarema voor een huur­achterstal tot € 2.500 is dus € 400. Dit kan verminderd worden door de rechter tot € 200, maar ook vermeerderd worden tot € 1.000. Is de huurachterstal groter dan € 5.000, dan kan het basisbedrag van € 900 verminderd worden tot € 500 of vermeerderd worden tot... € 2.000! Kunt u als verhuurder zo’n verhoging gemakkelijk bekomen of hoe werkt het?

Verhoging en vermindering

Een procespartij kan dus aan de vrederechter vragen om het basisbedrag op te trekken naar het maximum of te verlagen tot het minimum.

Let op! De rechter zal in dat geval zijn beslissing daaromtrent wel moeten motiveren. Waarmee houdt de rechter dan rekening?

Norm. Eén van de normen waarmee de rechter rekening kan houden, is de financiële situatie van de verliezende partij. Oei, dit lijkt op het eerste gezicht dus niet zo leuk voor de verhuurder.

Vermindering. Een huurder die niet betaalt, zit meestal in slechte papieren. De verhuurder zou weleens stelselmatig het basisbedrag verminderd kunnen zien in zijn nadeel. Hoe kunt u dit vermijden?

Verhoging. De vrederechter kan in dat opzicht rekening houden met de complexiteit van de zaak of het werk dat uw raadsman aan de zaak heeft gehad. Tip. Vraag uw raadsman om de prestaties die hij leverde in het huurdossier voor te leggen aan de vrederechter. Zo kunt u misschien toch op een verhoging rekenen…

Als u een huurzaak wint, zal u vanaf nu een basisvergoeding krijgen, maar de rechter kan dit bedrag wel verminderen of verhogen. De verhuurder loopt dan vaak het gevaar dat het basisbedrag verminderd wordt. Meestal zal dit bedrag dus ook maar een deel van de advocaatkosten dekken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878