PATIëNTENWENKEN - CONTROLEGENEESKUNDE - 05.05.2008

Arbitrage of niet: het financiële plaatje

Stel, een patiënt-loontrekkende kan volgens de controlearts (gestuurd door de werkgever) vroeger beginnen te werken dan geattesteerd werd. Gevolg: hij krijgt geen gewaarborgd loon meer. Heeft het dan zin dat hij een arbitrage aanvraagt?

Meent de controlearts dat een patiënt wel arbeidsgeschikt is terwijl het attest van de behandelende geneesheer nog loopt, dan heffen deze twee ver­klaringen elkaar op volgens de wet. Juridisch ge­­zien gaat het immers om twee evenwaardige verklaringen. Toch is het gevolg wel dat de patiënt vanaf de dag van de controle tot de einddatum van het attest geen recht meer heeft op gewaarborgd loon. Wat kan hij daartegen doen? Op welke manier kunt u hem hierbij helpen?

Kan overleg helpen?

Eigenlijk moet het… Als de controlearts oordeelt dat de patiënt vroeger arbeidsgeschikt is dan wat blijkt uit uw attest, is hij strikt gezien verplicht om eerst contact op te nemen met u. Tenminste, dat legt de Code van Geneesheren (art. 126) toch op. De Wet op de arbeidsovereenkomsten (art. 31) legt dat echter niet op. Die bevat enkel een aanbeveling in die zin, maar niet meer dan dat. Gevolg: als een controlearts deze deonto­lo­gische verplichting niet nakomt, heeft uw patiënt daar niets aan, lees: het leidt niet tot de ongeldigheid van de controle.

… en vaak helpt het. Laat ons ervan uitgaan dat de meeste controleartsen dit deontologische principe wel respecteren en als dat niet het geval is, dat u eventueel zelf contact opneemt. In dat geval kan er van gedachten gewisseld worden (lees: gewezen worden op bepaalde stukken uit het medisch dossier die de controlearts misschien nog niet gezien had) en komt men vaak wel tot een compromis over de resterende duur van de arbeidsongeschiktheid. Overleg tussen de artsen is m.a.w. wellicht nog de meest efficiënte oplossing in de meerderheid van de gevallen…

En als het niet helpt?

Blijkt de controlearts onvermurwbaar, dan verzeilt de patiënt in een moeilijk parket. De enige manier om eventueel toch het recht op gewaarborgd loon opnieuw te laten lopen, is dat er een arbitrage komt, lees: dat een onafhankelijke derde arts de knoop (in zijn voordeel) doorhakt. Het spreekt voor zich zelf dat de patiënt op medisch vlak uw mening vraagt over het idee van een arbitrage, maar hij staat er ook het best bij stil of het financieel gezien wel de moeite loont om al die inspanningen te doen. Gaat het bv. maar om een paar dagen gewaarborgd loon, dan kost de arbitrage in het slechtste geval (lees: de patiënt verliest ze) al evenveel als ze in het beste geval (lees: de patiënt wint de arbitrage) zou kunnen opbrengen.

Tip. Het tarief voor een arbitrage bedraagt minstens € 113. Dat komt overeen met drie dagen netto­loon voor iemand die tegen het ‘minimum­loon’ wordt betaald en anderhalve dag nettoloon voor iemand met een ‘kaderfunctie’.

Let op! Die € 113 is het wettelijke tarief voor een arbiter die voorkomt op de officiële arbiterslijst van de FOD Werk en geldt voor eenzijdige arbi­trages op het initiatief van één partij. De partijen kunnen echter ook in onderling overleg een (­andere) arbiter aanduiden en dan zijn de tarieven vrij, lees: hoger. In dat geval moet de patiënt er tevens voor opletten dat de tegenpartij niet oplegt dat ook de controlearts aanwezig zal zijn op de arbitrage… en dat ook diens ereloon ten laste is van de ver­liezer van de arbitrage.

U kunt de lijst van arbiters erkend door de FOD Werk downloaden van http://artsenwijzer.­indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code AW 18.08.05.

Vaak kan er via overleg tussen de controlerende arts en u al veel opgelost ­worden. Lukt dat niet, adviseer de patiënt dan dat hij eerst een financiële analyse moet maken over de vraag of hij wel een arbitrage zou vragen: “Wil ik het risico lopen op extra kosten van minstens twee à drie dagen loon?”.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878