KORT & KRACHTIG - 04.06.2009

Uiterst interessant om te weten...

Wie vult uw privébelastingaangifte in?

De boekhouder van uw vennootschap? Allicht welen dat is uiteraard logisch, hij doet immers de volledige fiscale afwikkeling van uw vennootschap. Als er dus één iemand is die weet wat er bij u privé aangegeven moet worden en waar precies (ook geen evidentie...), dan zal hij het wel zijn.

Wat kost dat? Tja, geen idee allicht, dat zit mee in de factuur aan uw vennootschap en ook dat is logisch. Uw privé-aangifte volgt immers uit de werkzaamheden die uw boekhouder eerst moet verrichten voor uw vennootschap. Uw privé-­aangifte invullen is m.a.w. het werk niet meer...

Ja, maar toch een belastbaar voordeel... Dat is althans de mening van sommige belasting­controleurs. Onvoorstelbaar natuurlijk...

Tip 1. Er zijn geen vaste bedragen voor dit voordeel. Elk bedrag dat uw controleur erop wil plakken, is dus enigszins uit de lucht gegrepen...

Tip 2. Iedereen kan zijn privé-aangifte ‘gratis’ laten invullen door de fiscus. “Voor iets dat gratis is, moet ik toch niet betalen, meneer de controleur? Mijn ‘voordeel’ is dan toch nihil... ?”

Aanvaard niet zomaar een privé belastbaar voordeel omdat uw boekhouder ook uw privé-aangifte invult. Ook de fiscus vult immers gratis aangiftes in.

Maaltijdcheques of restokosten?

Abonneevraag. Kan ik mezelf als zaakvoerder/bestuurder van de vennootschap maaltijdcheques toekennen én daarnaast nog geregeld op restaurant gaan met klanten op kosten van de BVBA?

Antwoord. Ja, die twee kunnen perfect gecombineerd worden. Maaltijdcheques maken immers gewoon deel uit van uw verloning en staan dus los van alle andere beroepskosten in uw vennootschap. U kunt dus zelfs gaan eten met klanten, dat in eerste instantie privé betalen met uw maaltijd­cheques en dat ten slotte als onkosten laten terugbetalen door uw vennootschap...

Het opnemen van maaltijdcheques belet niet dat uw BVBA daarnaast ook nog restaurantkosten in aftrek brengt. Het één staat volledig los van het ander.

“Sorry, uw oprit heeft geen eigen KI...”

De huurherkwalificatie. Dat kent u... Verhuurt u een deel van uw privéwoning aan uw vennootschap, dan wordt al wat u méér vraagt dan thans 6,46 keer het kadastraal inkomen (KI) fiscaal beschouwd als een loon.

Niet voor gronden! Die ‘herkwalificatie’ van een fiscaal interessant huurinkomen als fiscaal na­delig loon geldt inderdaad alleen voor gebouwen, niet voor gronden. Verhuurt u uw oprit, dan kan die huur fiscaal dus geen loon worden (art. 32 WIB).

Neen, want uw oprit heeft geen apart KI... Dat blijkt de fiscus in de praktijk nu als tegen­argument te gebruiken om de huur van de oprit én die van een deel van de woning samen te tellen en zo toch over te gaan tot een herkwalificatie. Dat slaat uiteraard nergens op. De fiscus voegt zo immers een voorwaarde toe aan de wet. Nergens is er immers voorzien dat de herkwalificatie ook geldt voor ‘gronden zonder een apart KI’.

Keer het desnoods om. U verhuurt bv. 10% van uw woning met een KI van € 2.000 aan uw BVBA. U vraagt dus in totaal € 200 x 6,46 of € 1.292 huur op jaarbasis. Daarnaast vraagt u € 50 huur voor uw oprit per maand of € 600 per jaar. Wil uw controleur die € 600 absoluut meetellen, dan moet hij consequent zijn en die 10% verhogen met het deel van het KI dat slaat op de oprit. U komt al snel aan 15%... en dan is hij er ook aan voor de moeite. Het KI (€ 2.000) x 15% x 6,46 is immers € 1.938.

Het is niet omdat uw oprit geen eigen KI heeft dat de huur die u ervoor vraagt fiscaal beperkt kan worden. De fiscus stelt zo voorwaarden die er niet zijn.

Voordeel verwarming tegen 50%?

Immers slechts 50% privégebruik. Neen, dat telt niet. Het voordeel verwarming is altijd € 1.770 als uw vennootschap uw privéverbruik betaalt.

Tip. Is uw partner echter ook zaakvoerder, dan kunt u die € 1.770 wel verdelen over u beiden.

Het voordeel verwarming is niet afhankelijk van het deel van de woning dat u privé gebruikt. Wel kan het voordeel verdeeld worden over u en uw vrouw.


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878