FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 03.06.2009

Vergeet niets door te geven aan uw boekhouder

Binnenkort moet uw privébelastingaangifte weer ingediend worden. Sommige zaken worden daarbij nogal eens gemakkelijk vergeten. Even kijken dus wat u zeker moet doorgeven of melden aan uw boekhouder...

Uw persoonlijke situatie

Gezinssituatie gewijzigd? Uw boekhouder kan niet alles weten, toch zeker niet als het over uw privésituatie gaat. Bent u bv. vorig jaar gehuwd of ‘wettelijk’ gaan samenwonen met uw partner of bent u gescheiden, dan moet u hem dat dus ook zeggen. Dat zal immers ook gevolgen hebben voor u op fiscaal vlak.

Samenstelling gezin gewijzigd? Ook dat wordt dikwijls niet vermeld. Het spreekt echter voor zich dat uw boekhouder het moet weten als u er een zoon of een dochter bij gekregen heeft en/of als bv. één van uw kinderen de deur uit is.

Tip. Woont er een (groot)ouder of zelfs een broer of een zus in bij u, dan is die ook fiscaal ten laste op voorwaarde dat hij of zij minstens 65 jaar is en geen te hoog pensioen heeft.

Werkende kinderen. Is één van uw kinderen vorig jaar beginnen te werken, dan kan het zijn dat hij of zij niet meer fiscaal ten laste valt. Dat zal weliswaar afhangen van het loon dat uw zoon of uw dochter verdiend heeft in 2008. Bezorg uw boekhouder in dat geval dus ook de loonfiche van uw kind.

Onroerende goederen

Eigenaar geworden? Heeft u in 2008 een woning of een bouwgrond gekocht, verkocht of geërfd, dan moet uw boekhouder dat ook vermelden in uw aangifte. Signaleren dus.

Hypothecaire lening. Als u voor de aankoop of de (ver)bouw(ing) van uw woning een lening ge­­sloten heeft, zal u (elk jaar) van de bank een attest krijgen van de betaalde interesten en kapitaal­aflossingen. Dat attest geeft u uiteraard ook mee.

Tip. Vergeet naast dit attest vooral ook niet om het ‘eenmalige attest’ aan uw boekhouder te bezorgen. Dat heeft u in principe gekregen van de bank bij het sluiten van de lening…

Welke attesten moet u nog bezorgen?

De klassieke attesten. Die kent u uiteraard wel. Het zijn de attesten die u elk jaar opnieuw ontvangt, zoals bv. voor uw pensioensparen, uw levensverzekering, uw sociale bijdragen, uw eventuele voorafbetalingen, de aankoop van dienstencheques, enz.

Attest energieaftrek. Heeft u energie­besparende werken laten uitvoeren aan uw privéwoning en daarvoor een factuur betaald in 2008, dan heeft u recht op een belastingvermindering. U moet wel de factuur en het betalingsbewijs hebben.

Tip. Voor het onderhoud van uw stookketel kunt u ook zo’n energieaftrek bekomen.

Vakantiekamp kinderen ook? Voor kinderen jonger dan twaalf jaar kunt u, zoals u weet, de uitgaven voor opvang aftrekken. Het gaat echter allang niet meer alleen om de kosten voor de eigenlijke ‘kinderoppas’ tijdens het schooljaar.

Tip 1. Ook als uw kind tijdens de vakantie bv. op kamp geweest is, kunt u daarvoor maximaal € 11,20 per dag aftrekken. Zorg er dus voor dat u een attest heeft dat u die uitgaven gedaan heeft.

Tip 2. Een halve dag opvang geldt trouwens als een volledige dag.

Tegen wanneer inzamelen? Ten laatste op 31 oktober moet uw boekhouder uw aangifte ­in­­dienen. Wacht echter niet tot het laatste moment om alles te verzamelen… voor het geval u nog ergens een kopie zou moeten opvragen.

Is uw gezinssituatie gewijzigd, laat dit dan ook weten aan uw boekhouder. Bepaalde kosten, zoals bv. het vakantiekamp van uw kinderen, zijn sinds enige tijd ook aftrekbaar. Bezorg hem dus ook daarvan de attesten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878