STUDENTENARBEID - 07.05.2010

Nog altijd 23 dagen in de zomer?

Onlangs lieten de media uitschijnen dat een student nu 50 dagen per jaar RSZ-vrij kan werken en al die dagen kan concentreren in de zomer. Klopt dat?

Hervormingsplannen. Men wil naar een regeling gaan waarin een student over één quotum van 50 RSZ-vrije dagen (= dagen waarop de normale hoge bijdragen niet gelden) per jaar beschikt (i.p.v. de huidige regeling met twee aparte quota van 23 dagen). Die 50 dagen mag de student vrij verspreiden over de ganse duur van het jaar (i.p.v. dat hij - zoals nu - 23 dagen in de zomer en 23 dagen buiten de zomer mag werken).

Het zijn nog maar plannen... De regeling van de 50 dagen is nog altijd slechts toekomstmuziek. Het gaat om een voorstel van de (ex-)ministers Milquet en Onkelinx waarover de Nationale Arbeidsraad zich nog aan het buigen is. Net vóór de regering gevallen is, ging het gerucht dat men de regeling operationeel wilde krijgen tegen 1 januari 2011. Wat het zal worden na die ‘zware val’ is nog koffiedik kijken...

Het blijft nu dus bij het oude! Als u de komende zomermaanden (juli, augustus en/of september) studenten wilt tewerkstellen, zal u dus nog altijd rekening moeten houden met de 23-dagenregel. Wat houdt dit in? Zolang u zich beperkt tot 23 dagen voor één en dezelfde student, moet u op zijn tewerkstelling slechts 5,01% patronale bijdragen betalen terwijl u op zijn brutoloon slechts 2,5% werknemersbijdragen moet inhouden.

Let op 1! Tewerkstellingen bij andere werkgevers tellen ook mee voor het zomerquotum van 23 dagen. Gaat uw student pas in augustus aan de slag, dan moet u dus weten wat hij in juli al gepresteerd heeft.

Let op 2! Een student die het andere quotum van 23 dagen (= dat van buiten de zomer) al overschreden heeft, kunt u in de zomer niet meer RSZ-vrij aanwerven (ook niet in juli). Vraag dus altijd na wat hij tussen 1 januari en 30 juni 2010 al gepresteerd heeft.

Tip. Checken hoeveel een student al gewerkt heeft, is geen sinecure, want in feite kunt u niet anders dan verder te gaan op zijn woord. Om problemen i.v.m. mogelijk te veel gewerkte dagen te voorkomen, kunt u eventueel een beroep doen op een uitzendkantoor. Zeg er dan expliciet (= op papier) bij dat de kandidaat aan de voorwaarden voor lage RSZ-tarieven moet voldoen.

De nieuwe regeling voor studentenarbeid is ten vroegste voorzien voor 2011. Een student mag deze zomer dus nog altijd max. 23 dagen werken. Houd er rekening mee dat hij voordien ook aan max. 23 dagen mag komen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878