SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 06.05.2010

Van bijberoep naar hoofdberoep? Let op uw timing!

Bent u zelfstandige in bijberoep en denkt u eraan om van uw zelfstandige ­activiteit uw hoofdberoep te maken, dan kan een juiste timing van uw overstap een groot verschil maken voor uw sociale bijdragen. Even kijken waarom...

Uw sociale bijdragen als bijberoeper

Lager dan die van een hoofdberoeper? Ja en neen. In principe betaalt u hetzelfde tarief, nl. algemeen 22%, maar het verschil is wel dat die ­sociale bijdragen voor u als bijberoeper niet b­erekend ­worden op een bepaald minimum. Er wordt dus méér rekening gehouden met wat u effectief verdient, zij het weliswaar tot een bepaald plafond.

Concreet verschil. Als bijberoeper betaalt u geen sociale bijdragen als uw netto belastbaar inkomen lager is dan (thans) € 1.308,18. Is uw inkomen hoger, dan betaalt u net zoals een hoofd­beroeper 22% tot een plafond van € 51.059,94. Het ­verschil is echter dat een hoofdberoeper altijd geacht wordt minimaal € 11.824,39 verdiend te hebben.

Stel dat u een netto belastbaar inkomen behaalt van € 7.500. Als bijberoeper betaalt u dan m.a.w. ‘slechts’ sociale bijdragen (in principe 22%) op die € 7.500, terwijl een hoofdberoeper met datzelfde inkomen toch op minstens € 11.824,39 sociale ­bijdragen verschuldigd is.

Dus vanaf € 11.824,39 geen verschil meer? Dat klopt! Uw inkomen is dan immers voor de sociale kas vergelijkbaar met dat van een hoofd­beroeper. U betaalt in dat geval dus evenveel ­sociale bij­dragen of m.a.w. u gaat dan - bij ­eenzelfde in­­komen uiteraard - niet méér betalen als u overstapt van bijberoep naar hoofdberoep.

Wanneer het best overstappen?

Waarom is het tijdstip van belang? Kortweg, omwille van het zgn. referentiejaar of m.a.w. voor de berekening van uw sociale bijdragen als hoofdberoeper over drie jaar. De fameuze ‘drie jaar terug-regel’ zit hier dus weer voor iets ­tussen. U weet wel, de regel die zegt dat uw sociale ­bij­dragen berekend worden op uw inkomsten van drie jaar terug. Dat principe kan dan uiteraard alleen toegepast worden voor wie al minstens drie jaar bezig is en daar zit het hem juist...

Men begint opnieuw te ‘tellen’. Daar draait het inderdaad om. Stapt u over van bijberoep naar hoofdberoep, dan bent u voor de sociale kas opnieuw een ‘starter’. Men houdt dan voor de be­rekening van uw sociale bijdragen als hoofd­beroeper m.a.w. geen rekening meer met de jaren waarin u reeds zelfstandige was in bijberoep.

Men kan geen drie jaar teruggaan? Klopt! U bent na uw overstap immers opnieuw een starter, dus zit u weer in het systeem van de zgn. voor­­lopige bijdragen. Pas als u een volledig kalenderjaar (vier kwartalen) als hoofdberoeper aangesloten bent, worden uw definitieve bijdragen voor die eerste jaren berekend (zgn. herziening of regularisatie).

Alleen volledige jaren tellen! Hierin zit dus het belang van de timing. Stapt u na 1 april van een jaar over naar hoofdberoep, dan is dat jaar niet volledig. De inkomsten van dat jaar tellen dan niet mee om uw sociale bijdragen van drie jaar later te berekenen of u valt dan m.a.w. een jaar langer onder het systeem van de voorlopige bijdragen.

Stel, u stapt nu in mei 2010 over. Uw eerste volledige jaar is dan 2011 en bijgevolg zijn uw inkomsten van 2011 bepalend voor uw sociale bijdragen van 2014.

Stel, u stapt pas over na 1 april 2011. Uw eerste volledige jaar is dan 2012, wat bepalend zal zijn voor uw sociale bijdragen van 2015. U kunt zo dan m.a.w. één jaar langer volstaan met het b­etalen van de voorlopige minimumbijdrage.

Overstappen van bijberoep naar hoofdberoep doet u bij voorkeur na 1 april van een jaar. Uw inkomsten van dat jaar tellen dan immers niet mee voor de berekening van uw sociale bijdragen van drie jaar later. Door uw overstap wordt u dus opnieuw een ‘starter’ en doet u dat na 1 april, dan blijft u dat één jaar langer.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878