ONROEREND GOED - HUUR - 10.05.2012

Sociaal verhuurkantoor ideaal tegen slechte huurders?

Omdat een spaar- of termijnrekening zo goed als niets meer opbrengt, denkt u eraan een appartement te kopen om te verhuren, maar de rompslomp en de mogelijke miserie houden u wat tegen. Is de zgn. sociale verhuur een oplossing?

Een appartement als belegging

De crisis en Di Rupo te snel af? Dat is thans inderdaad voor velen de drijfveer om in vastgoed te beleggen. Door de crisis hadden velen sowieso immers nog maar weinig vertrouwen in de ­klassieke beleggingsmogelijkheden en als dan ook Di Rupo nog eens begint met de roerende inkomsten te viseren, is voor velen de maat vol. Ze gaan een appartementje kopen om dan privé te ver­huren, dat is fiscaal veel interessanter.

Fiscaal niet belast? Dat klopt, tenminste als u het verhuurt aan iemand die het uitsluitend gebruikt om in te wonen. De huur die u dan ontvangt, moet u effectief niet aangeven. U wordt enkel belast op het kadastraal inkomen van het appartement, zij het dat dit wel geïndexeerd wordt én bovendien verhoogd met 40%.

Let op! De huurder mag het appartement ook niet gedeeltelijk gebruiken voor zijn beroep, anders wordt u wel belast op de werkelijke huurinkomsten. Zorg in het voorkomende geval dus voor een goede clausule in het huurcontract.

Winst bij wederverkoop ook niet belast? Ook dat is in principe inderdaad belastingvrij. Van belang daarbij is wel dat u het appartement dan minstens vijf jaar in uw bezit houdt. Verkoopt u het binnen de vijf jaar opnieuw, dan is de winst (meerwaarde) m.a.w. wel belastbaar, zij het dan wel tegen een gunsttarief van 16,5%, maar goed, we betalen al genoeg belasting, toch?

Hoe echter verhuren zonder zorgen?

Eerst een goeie huurder vinden. Cruciaal voor uw belegging is uiteraard een huurder die uw eigendom respecteert én die uw huur elke maand netjes op tijd betaalt. U weet echter ook dat dit niet op de mensen hun gezicht geschreven staat. Het blijft m.a.w. toch een risico.

Dan de papierwinkel. U heeft nl. niet alleen een goed en aangepast huurcontract nodig, maar bij voorkeur ook een degelijke plaatsbeschrijving. U moet bovendien zorgen voor de registratie van dat contract, u moet de huurwaarborg zien rond te krijgen met de huurder, enz. Op zich allemaal niet dramatisch natuurlijk, maar het is er mogelijk wel ‘te veel’ aan als u het niet gewend bent.

Een sociaal verhuurkantoor?

Wat doen die? Kortweg, het tekort aan sociale woningen opvullen door betaalbare woningen in de privéhuur aan te bieden. U stelt uw appartement dan m.a.w. aan hen ter beschikking en zij doen in feite al de rest. Zij zoeken m.a.w. een huurder, zorgen voor de papierwinkel, doen zelfs kleine herstellingen indien nodig, enz.

U moet dan alleen ontvangen? In zekere zin wel. U ontvangt immers elke maand uw huur, zelfs al is uw appartement even niet verhuurd. Van een huurder-wanbetaler heeft u dus zo ook geen last.

Tip. Fiscaal blijft het voor u hetzelfde. U verhuurt wel aan dat kantoor, maar uzelf blijft slechts belastbaar op het verhoogde ki, alsof u zelf rechtstreeks zou verhuren.

Wat is het nadeel? Kortweg, de huurprijs. U vraagt m.a.w. niet echt wat u wilt. De huurprijs die u zal krijgen zal m.a.w. eerder gematigd zijn, lees: minder dan wat u wellicht zelf op de vrije markt zou kunnen bekomen. In ruil bent u echter wel zeker van uw huuropbrengst én bent u verlost van de klassieke verhuurdersproblemen. Meer info vindt u op http://www.vob-vzw.be

Verhuurt u aan een zgn. sociaal verhuurkantoor, dan bent u zeker van uw huur­opbrengst en heeft u geen klassieke verhuurdersproblemen. Fiscaal blijven de huurinkomsten voor u privé bovendien belastingvrij. Het nadeel is wel dat uw huurprijs lager zal moeten liggen. Reken dus uit of het dan nog voordelig is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878