AANDELEN - OVERDRACHT - 04.12.2013

Uw bvba correct gewaardeerd…

Onlangs kwam een ‘Belgische’ bank volledig in Franse handen. Er volgde een discussie of de aandelen niet te goedkoop verkocht werden. Is het dan zo moeilijk om een vennootschap correct te waarderen? Hoe zit dat bij uw bvba?

Waarover gaat het?

Verkocht, voor een prikje. Toen een ‘Belgische’ bank onlangs volledig in Franse handen kwam, volgde het verwijt dat de Belgische staat zijn aandelen te goedkoop van de hand gedaan had. Op basis van de balanscijfers zat er meer in…

Toch correct gewaardeerd. Er gingen echter ook andere stemmen op. De aandelen zouden voor een aanvaardbare prijs verkocht geweest zijn. Gezien de resultaten van de voorbije jaren, viel er niet veel beter te verwachten…

Juist inschatten: onmogelijk? In zekere zin wel. Bij beursgenoteerde bedrijven kunt u bij de waardebepaling nog terugvallen op de verhouding koers/winst en die vergelijken met die van concurrenten. Voor uw bvba heeft u die optie niet.

Hoeveel is uw bvba waard?

Kijken naar het verleden. De waarde van uw bvba, te bepalen met het oog op een eventuele verkoop, hangt uiteraard voor een stuk af van de balansstructuur. Wat erin zit aan ‘activa’, hoeveel winst er in het verleden opgepot werd, … zijn zaken die de zgn. substantiële waarde bepalen.

Soms is dat doorslaggevend. Dat klopt! Is de overnemer immers alleen geïnteresseerd in bv. het bedrijfsgebouw, dan bepaalt voornamelijk de waarde van dat gebouw wat hij voor de aandelen van uw bvba wil betalen.

Let op! Potte u de winst jarenlang op, maar is er geen mogelijkheid om die ‘reserves’ in uw bvba te laten renderen, dan riskeert de aankoop voor een kandidaat-koper moeilijk financierbaar te worden.

Ook de toekomst van belang. Een kandidaat-koper die geïnteresseerd is in uw activiteiten zal zeker ook de zgn. rendementswaarde van uw bvba trachten te bepalen.

Hoe meer winst, hoe beter? Voor wie uw activiteiten wil verderzetten uiteraard wel. Liever een bvba met weinig historische reserves, maar met de laatste jaren mooie winstcijfers dan omgekeerd.

Tip. Een overnemer kijkt daarbij niet zozeer naar de winst op zich – want dat cijfer is vaak ‘fiscaal geoptimaliseerd’ – maar eerder naar de zgn. ebitda. Hij wil nl. weten hoeveel cash er binnenstroomt en dus beschikbaar is om verder in uw bvba te investeren, om kredieten af te betalen, enz.

Wat als de winst de laatste jaren tegenvalt? Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Ook in dat geval blijven uw aandelen wel degelijk iets waard, al zal het u in het voorkomende geval meer moeite kosten om een kandidaat-overnemer daarvan te overtuigen.

De vooruitzichten tellen. In zo’n geval is het zaak om een duidelijk ‘businessplan’ te hebben. Daaruit moet dan blijken dat de verwachtingen voor de komende jaren beter zijn en waarom dat zo is. Dat kan een groei in omzet zijn, een focus op meer ‘marge’, enz. die zich positief vertaalt in uw (winst)cijfers.

Let op! Verplichtingen die u meesleurt uit het verleden (bv. de kostprijs van uw sociaal passief), bepalen voor een stuk ook de vooruitzichten, nl. in de mate waarin die kosten de toekomstige winstgevendheid beperken. In de mate waarin daarin gesnoeid kan worden, verhoogt dat uiteraard de waarde van uw bvba.

De balans geeft zicht op de waarde van de activa die in uw bvba zitten en de in het verleden opgepotte winst. Van belang is echter ook het verwachte rendement. Waar een erg winstgevende bvba zichzelf verkoopt, komt het er in het andere geval eerder op aan om de vooruitzichten duidelijk in kaart te brengen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878