AUTO - BTW - 12.06.2017

Btw op de aan- en verkoop van een tweedehandsauto?

U koopt een tweedehandspersonenauto die u ten minste gedeeltelijk voor uw zaak zal gebruiken. Hoeveel btw betaalt u op de aankoop, hoeveel is daarvan aftrekbaar en hoeveel btw moet u zelf nog rekenen als u de auto weer verkoopt?

Hoeveel btw betaalt u op de aankoop?

Waardoor bepaald? Hoeveel btw u betaalt op de aankoop van een tweedehandsauto is afhankelijk van wie de verkoper is. Ofwel is dat een particulier of een andere niet-btw-plichtige, ofwel is dat een andere btw-plichtige onderneming waarvoor het verkopen van occasieauto’s geen geregelde activiteit is, ofwel is dat een onderneming waarvoor dat wel zo is, lees: een garage.

Hoeveel op aankoop van particulier? Helemaal geen. Aangezien een particulier geen btw-plichtige is, kan hij immers geen btw aanrekenen.

Hoeveel op aankoop van bedrijf? Verkoopt een ander bedrijf de auto, dan moet het wel btw rekenen. Heeft dat bedrijf zelf echter maar hoogstens de helft van de btw kunnen recupereren, wat meestal zo zal zijn, dan moet het ook maar op de helft van de verkoopprijs btw aanrekenen. Gemakkelijk berekend is dat btw tegen de helft van het normale tarief, dus 10,5% op de volledige prijs. Koopt u dus een auto voor € 15.000 incl. btw, dan kost die zonder btw 13.574,66, nl. € 15.000/110,5%. De btw bedraagt dus € 1.425,34.

Hoeveel op aankoop garage? In dit geval zijn er twee mogelijkheden. Heeft de garagist zelf de auto gekocht van een btw-plichtige, dan rekent hij btw op de volledige prijs en vermeldt hij die btw ook apart op de factuur. Heeft hij zelf de auto gekocht van een particulier, dan rekent hij enkel btw aan op de zgn. marge, dat is zijn winst, maar vermeldt hij het btw-bedrag niet op de factuur. Koopt u dan bv. een auto voor bruto € 15.000, dan staat ofwel op de factuur € 12.396,69 + € 2.603,31 btw, ofwel € 15.000 en een vermelding dat de margeregeling toegepast is.

Hoeveel btw is er aftrekbaar?

Helemaal geen. U kunt geen btw recupereren als u geen factuur heeft met btw. Dat is zowel het geval voor een auto gekocht van een particulier als van een garage in de margeregeling.

Maximaal 50%. De btw is aftrekbaar in de mate van het beroepsgebruik, maar hoogstens voor 50% als u wel een factuur met btw heeft. Dat is dus als u de auto gekocht heeft van bv. een collega of van een garage, maar dan niet in de margeregeling.

Hoeveel btw op wederverkoop?

Btw op helft van de prijs? Ja, althans voor auto’s die u met btw gekocht heeft. De reden daarvoor is dat de aftrek ook tot de helft beperkt geweest is. U moet op uw factuur dan vermelden: ‘Bijzondere maatstaf, toepassing circulaire nr. 36/2015 van 21.09.2015’.

Let op! Dat geldt ongeacht wie de koper is, dus ook bij een garage. Bij eenzelfde brutoprijs is het voor de garagist echter interessanter dat u btw rekent op de hele prijs omdat zijn kostprijs excl. btw dan lager is, terwijl het voor u beter is om maar op de helft btw te rekenen.

Tip. U bent niet verplicht om maar op 50% van de prijs btw te rekenen, maar u mag btw op de volledige prijs rekenen. Wat u ook overeenkomt met de garage, zorg ervoor dat dit duidelijk is. Spreek dus geen overnameprijs ‘inclusief btw’ af, maar specifieer de btw en de prijs zonder btw.

Op volledige prijs. Voor auto’s waarvoor u geen btw heeft kunnen recupereren, moet u btw rekenen op de volledige verkoopprijs. Dat is dus het geval voor een auto die u gekocht heeft van een particulier of van een garage in de margeregeling.

U betaalt geen btw bij aankoop van een particulier of garage in de margeregeling, maar u moet bij wederverkoop op de volledige prijs btw rekenen. U betaalt btw op 50% of 100% van de prijs bij aankoop van een ander bedrijf resp. een garage, niet in de margeregeling. U kunt bij wederverkoop op 50% van de prijs btw rekenen.

Contactgegevens

Indicator - Larcier | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

Customer.Services@indicator-larcier.be | www.indicator-larcier.be

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878