AFSCHRIJVINGEN - 07.06.2017

Een uitzonderlijke afschrijving boeken?

Wanneer mag u volgens het boekhoudrecht een uitzonderlijke afschrijving toepassen? Is die afschrijving ook fiscaal aftrekbaar? Wat is daarbij de rol van het zgn. annaliteitsbeginsel?

Boekhoudkundig

Volgens het boekhoudrecht mag u een uitzonderlijke afschrijving o.a. toepassen op materiële vaste activa die buiten gebruik zijn gesteld of niet meer duurzaam tot de activiteit van de onderneming bijdragen (art. 65 KB/W.Venn.) . Het bedrag van de uitzonderlijke afschrijving moet de boekwaarde van de activa corrigeren naar hun waarschijnlijke realisatiewaarde. Dat is hun geschatte verkoopwaarde.

Fiscaal

De fiscus aanvaardt zo’n uitzonderlijke afschrijving in principe ook, zelfs wanneer de buiten gebruik gestelde activa nog niet verkocht werden (Comm. IB 61/101) . U moet de uitzonderlijke afschrijving wel behoorlijk verantwoorden en dus kunnen bewijzen dat de investering niet meer wordt gebruikt. Hoe u dat doet, beslist u zelf. Denk bv. aan technische verslagen voor machines, formele beslissingen van het bestuursorgaan, foto’s, ... Daarnaast zijn beroepskosten omwille van het zgn. annaliteits- of eenjarigheidsbeginsel fiscaal maar aftrekbaar voor het jaar waarin ze geboekt moeten worden of (indien eerder) waarin ze zijn betaald. Voor uitzonderlijke afschrijvingen betekent dit dus dat ze maar fiscaal aftrekbaar zijn als u ze boekt in het jaar dat het actief buiten gebruik gesteld is. Het hof van beroep (Bergen, 18.01.2017) trad de fiscus daarin onlangs bij.

  • Als u een actief buiten gebruik stelt, dan boekt u een uitzonderlijke afschrijving. Die uitzonderlijke afschrijving is ook fiscaal aftrekbaar, maar u moet bewijzen dat u het actief effectief buiten gebruik stelde.
  • Ga bij de opmaak van de jaarrekening na of er activa buiten gebruik gesteld zijn, want omwille van het annaliteitsbeginsel is een uitzonderlijke afschrijving enkel fiscaal aftrekbaar als u ze boekt in het jaar waarin het actief effectief buiten gebruik gesteld is en niet als u ze pas later aanlegt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878