SOCIALE VERKIEZINGEN - 19.08.2019

Stilaan tijd voor uw lijst van leidinggevenden!

Bij het opstarten van de (voor)procedure van de sociale verkiezingen in december 2019 moet u ook het zgn. leidinggevend personeel aanduiden. Wie komt daarvoor in aanmerking en waarom moet u hier nu, in september, al aan denken?

Het aanduiden van de leidinggevenden

Deadline 1: half december. De procedure gaat officieel van start op dag X-60. Deze dag valt tussen 13 en 26 december 2019, afhankelijk van de datum van de verkiezingen binnen uw onderneming. Op dat moment moet u o.a. informatie verstrekken over de functies van het leidinggevend personeel. Hierbij moet u de benaming en de inhoud van de functies verduidelijken. Bij wijze van indicatie worden ook de namen van de personen vermeld die deze functies uitoefenen.

Deadline 2: begin januari. Na dag X-60 volgt een periode van 25 dagen waarbinnen overleg gepleegd kan worden met de overlegorganen over deze leidinggevende functies. Op dag X-35 – dit is tussen 7 en 20 januari 2020 – neemt u de definitieve beslissing inzake de leidinggevende functies en moet u de definitieve namenlijst opgeven van de personen die deze functies uitoefenen.

Wie komt in aanmerking?

De eerste twee niveaus. U kunt niet zomaar iedereen aanduiden als leidinggevend personeel. Het gaat om de personen die belast zijn met het dagelijks beheer van de onderneming en die gemachtigd zijn om de werkgever te vertegenwoordigen en te verbinden, alsmede om de personeelsleden die direct ondergeschikt zijn aan deze personen, als zij eveneens opdrachten van dagelijks beheer vervullen. Het leidinggevend personeel behoort dus steeds tot de twee hoogste niveaus.

Goed om te weten. De personen van het eerste niveau hoeven niet per se met een arbeidsovereenkomst verbonden te zijn aan het bedrijf; het kan bv. gaan om de gedelegeerd bestuurder, leden van de raad van bestuur of het directiecomité, enz. De personen van het tweede niveau zijn wél werknemers.

Let op!  Niet iedereen die tot het tweede niveau behoort, behoort automatisch tot het leidinggevend personeel. Men moet ook effectief opdrachten van dagelijks beheer vervullen. Wie daarentegen niet tot de eerste twee niveaus behoort, kan nooit tot het leidinggevend personeel behoren, hoe groot zijn bevoegdheden inzake het dagelijks beheer ook zijn.

Waarom nu al over nadenken?

Ze zullen u vertegenwoordigen... Het is belangrijk om deze functies correct en nauwgezet aan te duiden. De personen die aan de kant van de werkgever zullen optreden tijdens het sociaal overleg in de volgende vier jaren, lees: die aan de werkgeverszijde in het comité voor preventie en bescherming op het werk en/of de ondernemingsraad zullen zetelen, moeten nl. uit deze lijst komen. Het is dus aangewezen dat u precies die personen aanduidt die u graag aan uw zijde heeft.

... en kunnen ook niet (meer) ‘opkomen’. Personen die een leidinggevende functie uitoefenen, zijn bovendien niet stemgerechtigd bij de sociale verkiezingen én kunnen zich ook geen kandidaat stellen voor de werknemersafvaardiging. In die zin slaat u dus een ‘dubbelslag’ door de juiste personen op de lijst der leidinggevenden te zetten .

Tip.  Hét instrument bij uitstek om het leidinggevend personeel aan te duiden, is het organogram van het bedrijf. Controleer nu dus of dit overzicht nog actueel is en pas dit, indien nodig, aan in functie van de gewenste samenstelling van de werkgeversafvaardiging.

De personen die u aan de werkgeverszijde in de ‘organen’ wilt plaatsen, moeten op de lijst van het leidinggevend personeel voorkomen. Zij kunnen dan niet meer aan de werknemerszijde ‘opkomen’. Denk dus nu al na over de samenstelling van uw werkgeversafvaardiging en pas, indien nodig, ook uw organogram in die zin aan.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878