FISCAAL - BTW - 28.08.2019

Verbouwen tegen 6%: controle op de voorwaarden!

Woningen van minstens tien jaar oud kunnen onder bepaalde voorwaarden tegen 6% i.p.v. 21% btw verbouwd worden. De Administratie blijkt nu controles op die voorwaarden te willen doen. Ze verstuurt nl. een vraag om inlichtingen naar al wie een aanvraag voor een verbouwing ingediend heeft. Wat doet u daarmee?

Een abonnee heeft een woning van meer dan tien jaar oud. De aanvraag om die te verbouwen werd goedgekeurd. De werken zijn ook al aan de gang en er wordt maar 6% btw aangerekend op de aannemersfacturen. Nu heeft hij echter precies over die materie een vraag om inlichtingen ontvangen van de Btw-Administratie. In de brief vraagt men onder meer tegen welk tarief er gefactureerd wordt en om (een kopie van) de bouwplannen toe te voegen. “Waarom stellen ze die vraag eigenlijk? Ze weten toch al dat de woning al meer dan tien jaar oud is...” , zo merkte de abonnee op.

Verbouwen kan soms tegen 6% btw

Het principe: tien jaar oud. Als u werken laat uitvoeren aan een woning van minstens tien jaar oud, moet u slechts 6% i.p.v. 21% btw betalen. Daarvoor gelden echter een aantal ‘extra’ voorwaarden.

Voorwaarde 1: privéwoning. Het verlaagde tarief is enkel mogelijk voor woningen die voor meer dan 50% privé gebruikt worden. Gemengd gebruikte gebouwen waarbij het deel van uw zaak meer dan 50% omvat, komen dus niet in aanmerking; is het beroepsmatige deel bv. slechts 30%, dan wél.

Let op!  Op werken die uitsluitend op het beroepsdeel slaan, moet er altijd 21% btw betaald worden. Verbouwingen die op het hele gebouw betrekking hebben, bv. een vernieuwing van het dak, kan men dan weer volledig tegen 6% btw factureren.

Voorwaarde 2: beperkt bijbouwen. Ook als een bestaande woning uitgebreid wordt, is het mogelijk om de werken tegen 6% te laten factureren. Vereist is het dan wel dat de oppervlakte van het oude gedeelte minstens de helft moet zijn van de totale oppervlakte van de woning na de verbouwingswerken. Is dat niet het geval, dan wordt het geheel immers als een nieuwbouw aangemerkt en moet er 21% btw betaald worden op de volledige verbouwingswerken.

Let op!  De muren van het oude gedeelte moet u behouden. Worden ze afgebroken en heropgebouwd, dan wordt dit deel als ‘nieuw’ beschouwd, waardoor er 21% btw verschuldigd kan zijn.

Controle (oppervlakte)voorwaarden

Vraag om inlichtingen. De Btw-Administratie heeft beslist om meer ‘echte’ controles te doen op de twee ‘oppervlaktevoorwaarden’. Daarom verstuurt ze dus al enkele maanden een brief (vraag om inlichtingen) naar al wie een aanvraag tot verbouwen ingediend heeft bij de gemeente.

U moet antwoorden. Niet antwoorden is geen optie, want dan riskeert u een boete van maar liefst € 1.000. Het feit dat de Administratie al weet dat uw woning meer dan tien jaar oud is, speelt geen rol. Men wil immers die oppervlaktevoorwaarden expliciet kunnen nagaan, vandaar dat men vraagt om de bouwplannen toe te voegen.

Let op!  Ook als het overduidelijk is dat u ‘onder’ die voorwaarden blijft, moet u trouwens antwoorden om de boete te vermijden.

Wat antwoorden? Twijfelt u of de geplande werken in aanmerking komen voor het 6%-tarief, vraag dan eventueel vooraf om advies aan de Administratie inzake welk tarief van toepassing is. Stelt men achteraf vast dat er onterecht 6% toegepast werd, dan zijn de gevolgen immers navenant: een boete van 5% of 10% (naargelang er minder of meer dan € 1.250 aan btw bijbetaald moet worden). Wie antwoordt dat er 21% btw aangerekend zal worden/wordt, wordt mogelijk dan weer niet geselecteerd voor een controle (ter plaatse)...

Niet antwoorden op een vraag om inlichtingen kan u een boete van € 1.000 opleveren. Dat geldt óók wanneer u zonder twijfel aan de zgn. oppervlaktevoorwaarden voor het 6%-tarief beantwoordt. Twijfelt u of u onder die voorwaarden valt, denk er dan aan dat een regularisatie achteraf een extra boete van 5% of 10% met zich meebrengt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878