BELASTINGAANGIFTE - BELEGGEN - 27.05.2020

Recupereer tot € 240 roerende voorheffing via uw aangifte!

De roerende voorheffing (rv) die u betaald heeft op bepaalde dividenden van uw aandelen, kunt u recupereren voor een maximaal dividendbedrag van € 800. Dit kan voor een fiscaal voordeel zorgen dat kan oplopen tot maximaal € 240. U krijgt dit fiscaal voordeel echter niet automatisch. Hoe werkt het dan wel?

Welke dividenden kunt u vrijstellen?

Roerende voorheffing. Krijgt u als belegger in aandelen een dividend uitgekeerd, dan wordt daar in principe 30% roerende voorheffing (rv) op ingehouden. Krijgt u bv. een brutodividend van € 800, dan wordt er € 240 rv ingehouden en ontvangt u dus nog een nettodividend van € 560.

Forfaitaire vrijstelling. Sinds 1 januari 2018 is het echter mogelijk om een forfaitair bedrag aan dividenden vrij te stellen van rv. Dit forfait bedroeg € 640 voor dividenden uitgekeerd in 2018 en is nog verhoogd tot € 800 voor dividenden uitgekeerd sinds 1 januari 2019 (KB 23.03.2019, BS 05.04.2019, ed. 2) . Het vrijgestelde bedrag geldt per persoon, zodat u samen met uw partner € 1.600 per jaar kunt vrijstellen.

Over welke dividenden gaat het precies? Zowel dividenden van Belgische als buitenlandse aandelen komen in aanmerking, zolang ze het afgelopen inkomstenjaar toegekend of uitbetaald werden. De wet heeft de volgende echter uitdrukkelijk uitgesloten:

  • dividenden uitgekeerd door juridische constructies (zeg maar de entiteiten onderworpen aan de ‘kaaimantaks’);
  • dividenden van instellingen voor collectieve belegging of uitgekeerd door tussenkomst van gemeenschappelijke beleggingsfondsen;
  • dividenden uit bijzondere verdelingsverrichtingen (bv. fusie, verdeling van het kapitaal of de inkoop van eigen aandelen);
  • geherkwalificeerde interesten (die een vennootschap toekent aan haar aandeelhouder/bestuurder en die bepaalde grenzen overschrijdt).

Erkende coöperatieve vennootschappen. De rv-vrijstelling voor dividenden van erkende coöperatieve vennootschappen of vennootschappen met sociaal oogmerk werd afgeschaft en geïntegreerd in de nieuwe vrijstellingskorf. Daardoor zijn dividenden van erkende coöperatieve vennootschappen ook aan de bron onderworpen aan rv.

Rv terugvragen via de aangifte

Hoeveel recupereren? Voor inkomstenjaar 2019 (aanslagjaar 2020) kunt u maximaal € 240 rv recupereren. Dat komt neer op € 800 aan dividenden als ze onderworpen zijn aan het rv-tarief van 30%.

Hoe vraagt u de terugbetaling? U kunt de ingehouden rv recupereren door die aan te geven onder code 1437 en 2437 van het aangifteformulier personenbelasting. De ingehouden rv wordt verrekend met de belastingen die u moet betalen. Als u geen personenbelasting betaalt, wordt het ingehouden bedrag terugbetaald.

Let op! De bewijsstukken hoeft u niet bij uw aangifte te voegen, maar moet u wel kunnen voorleggen als u controle krijgt. Dit gaat over het document dat u van uw financiële instelling krijgt of kunt downloaden op het platform.

Van wie zijn de dividenden? Als u als echtgenoten samen belast wordt, moet u de inkomsten van uw kapitalen en roerende goederen als volgt aangeven: inkomsten die volgens het vermogensrecht tot het eigen vermogen van een echtgenoot behoren, moeten volledig op naam van die echtgenoot aangegeven worden; alle andere inkomsten moeten voor de helft op naam van elk van de echtgenoten aangegeven worden. Voor de ingehouden rv geldt hetzelfde principe. Op welke rekening het dividend gestort werd (op naam van beide echtgenoten of op naam van slechts één echtgenoot), is niet van belang.

U kunt per persoon tot € 240 roerende voorheffing recupereren op uw dividendaandelen (niet voor fondsen). U doet dat door de ingehouden rv aan te geven in uw belastingaangifte onder code 1437 en 2437.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878