ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 18.02.2021

De reden voor het ontslag stond al kort in de ontslagbrief

Uw collega kreeg na het ontslag van zijn werknemer de vraag per aangetekende brief om het ontslag te motiveren. Hij reageerde daar niet meer op, maar de ontslagreden stond wel al kort vermeld in de ontslagbrief. Is dat voldoende?

Motivatie van het ontslag

Antwoorden op vraag van werknemer. Cao nr. 109 voorziet dat een werknemer u kan vragen om de concrete reden van zijn ontslag mee te delen. U bent dan verplicht om binnen de 2 maanden (aangetekend) te antwoorden. Doet u dat niet, dan riskeert u niet alleen een ‘burgerlijke boete’ (van 2 weken loon), maar ook dat ú in een gerechtelijke procedure de ‘kennelijke niet-onredelijkheid’ van het ontslag moet bewijzen. U moet dan bewijzen dat de ontslagreden samenhangt met de geschiktheid of het gedrag van de werknemer of een organisatorische noodzaak. Krijgt de werknemer gelijk, dan moet u in dat geval een schadevergoeding van 3 à 17 weken loon betalen.

Goed om te weten. De werknemer moet die motivering aangetekend vragen, binnen de 6 maanden na de betekening van de opzegging en uiterlijk binnen de 2 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst.

Tip. Antwoordt u wél, dan verschuift die bewijslast naar de werknemer: hij moet dan de ‘kennelijke onredelijkheid’ van het ontslag bewijzen.

Uit het leven gegrepen

Uw collega had in de ontslagbrief en op het C4-formulier als reden voor het ontslag al het volgende vermeld: “ De reden voor het ontslag is reorganisatie van de dienst na het wegvallen van substantiële activiteiten .” Nadien krijgt hij een aangetekende brief met de vraag om motivering en daar antwoordt hij niet meer op. Hij had immers de reden al gegeven in de ontslagbrief en dat zou toch voldoende zijn...

Wat ging er mis?

Motivering kan al in ontslagbrief. U bent als werkgever inderdaad niet meer verplicht om te antwoorden op een verzoek van de werknemer indien u de concrete ontslagredenen al in de ontslagbrief vermeld heeft.

Moet dan wél voldoende uitgebreid zijn. Daarover ontstond er hier discussie. De motivering van uw collega is wel heel summier. Het zou zeker veiliger geweest zijn als uw collega de reorganisatie iets uitgebreider gemotiveerd had. In dit concrete geval vond de rechter het gelukkig voor uw collega toch voldoende, omdat de werknemer de vermelde ontslagreden op zich niet in vraag gesteld had als ‘kennelijk onredelijk’. Daaruit leidde de rechter af dat de summiere uitleg voor hem toch voldoende duidelijk geweest was (arbrb. Antwerpen (afd. Mechelen) 28.05.2019, AR 19/167/A) .

Wat moet u ervan onthouden?

Meteen motiveren kan. Als u het ontslag onmiddellijk wilt motiveren, neemt u het best even de tijd om dit voldoende concreet te omschrijven en ook een volledige opsomming van de reden(en) te geven. Zo lopen de motieven op de C4 en de motieven in de ontslagmotivering parallel en dat is zeker aan te raden.

Wel voldoende gedetailleerd . Vermijd wel algemene bewoordingen zoals ‘reorganisatie van de onderneming’ of ‘de werknemer voldoet niet’. Hieruit kan de werknemer immers de concrete ontslagreden niet opmaken.

Tip. Had u de ontslagreden te kort omschreven in de eigenlijke ontslagbrief, dan antwoordt u dus het best toch nog op de vraag van uw werknemer met een uitgebreidere motivering.

Het is inderdaad zo dat u niet meer hoeft te antwoorden op een vraag van uw werknemer om zijn ontslag te motiveren indien u de motivering al voordien schriftelijk, bv. in de ontslagbrief, meegedeeld heeft. Die motivering moet dan wel voldoende uitgebreid en gedetailleerd zijn. Is de motivering nogal summier, dan antwoordt u het best wel tijdig met een iets uitgebreidere motivering.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878