BTW - TERUGGAVE - 20.04.2021

Btw terugvragen kan sneller

Aan het lijstje met steunmaatregelen voor ondernemers wordt de verlaging van de minimumdrempels voor teruggave van een btw-tegoed toegevoegd. Wat betekent dat voor u?

Btw-tegoed. Wanneer u voor een bepaalde aangifteperiode meer aftrekbare btw dan verschuldigde btw heeft, ontstaat een btw-tegoed. In principe wordt dat overgedragen naar de volgende periode, tenzij u uitdrukkelijk om een terugbetaling vraagt.

Niet steeds mogelijk. Klopt, vereist is wel dat u uw btw-aangifte tijdig ingediend heeft én dat uw rekeningnummer gekend is bij de Btw-Administratie. Verder kunt u niet om het even welk bedrag terugvragen. Er zijn minima waarmee u rekening moet houden.

Let op! Heeft u een btw-tegoed, zorg er dan voor dat u het uiterlijk vóór 31 december van het derde jaar dat volgt op de datum van het indienen van de aangifte, waaruit het tegoed blijkt, terugvraagt. Anders riskeert u dat de Btw het tegoed verjaard verklaart.

Wat zijn de minima? Die zijn verschillend voor maand- en kwartaalaangevers. Voor een kwartaalaangever moet het tegoed minimaal € 615 bedragen. Wie maandelijks btw-aangiften indient, houdt rekening met een minimum van € 1.485.

Tip. Bedraagt het btw-tegoed na de laatste aangifte van het jaar minimaal € 245, dan kunt u het al wel terugvragen. Dat geldt zowel voor maand- als kwartaalaangevers.

Minima gewijzigd sinds 1 april 2021! De drempels van € 615 en € 1.485 worden eenvormig bepaald op € 400. Na uw laatste aangifte van het jaar zal u al een teruggave kunnen verzoeken vanaf € 50 (i.p.v. € 245). Dit geldt zowel voor maand- als kwartaalaangevers. Deze nieuwe drempels gelden reeds sinds de aangifte over het eerste kwartaal of de aangifte van de maand maart 2021.

Tip. Het is overigens een definitieve maatregel, geen tijdelijke, en geldt dus ook voor al de komende nog in te dienen periodieke btw-aangiften.

Wanneer wordt het tegoed precies terugbetaald? Dat is uiterlijk aan het einde van de derde maand volgend op het kwartaal of de maand waarvoor de aangifte ingediend is. Vraagt u dus een terugbetaling aan in uw aangifte van het eerste kwartaal of de maand maart, dan volgt de terugbetaling uiterlijk 30 juni van datzelfde jaar.

Door de drempelverlaging tot € 400 kunt u sneller btw terugvragen. Betreft het de laatste btw-aangifte van het jaar, dan volstaat zelfs een btw-tegoed van minimaal € 50 om teruggave te vragen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878