CORONACRISIS - 01.10.2021

Vaccinatie verplichten of nagaan?

Nu veel werknemers terug naar kantoor keren, rijst de vraag of het bedrijf vaccinatie kan verplichten. Moet de werkgever immers niet zorgen voor een veilige werkomgeving?

Privacy

Er bestaat in België geen wettelijke verplichting om zich tegen COVID-19 te laten vaccineren. In België bestaan er wel enkele vaccins die binnen bepaalde sectoren én voor specifieke werknemers verplicht zijn, namelijk hepatitis B, tuberculose en tetanus in de medische sector. Indien het bedrijf u en uw collega’s zou verplichten zich te laten vaccineren, zou dat een inbreuk inhouden op de privacy, hetgeen zowel een schending van het EVRM als van de Belgische grondwet zou betekenen. Verder zou het ook het recht op godsdienstvrijheid kunnen schenden.

Om dezelfde redenen mag u werknemers ook niet verplichten om een coronatest af te leggen alvorens hen toegang te verschaffen tot de werkplek of tot een in het kader van het werk of een in het kader van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst georganiseerd event. Doet u dat wel, dan riskeert u een schadevergoeding wegens discriminatie en schending van de privacy, die kan oplopen tot zes maanden loon.

U mag vragen of een werknemer gevaccineerd is, maar de werknemer is niet verplicht om te antwoorden. Indien een werknemer u toch informatie geeft, mag u die informatie niet bijhouden of verwerken, zelfs niet wanneer de werknemer daarvoor zijn toestemming geeft. Nog minder mag u gevolgen verbinden aan het antwoord.

Preventie en bescherming op het werk

De werkgever heeft wel de verplichting om erop toe te zien dat de werkomgeving veilig is. U kunt zich daar echter niet op beroepen om te eisen dat de werknemers zich laten vaccineren. Het coronavaccin vormt immers geen garantie op een veilige werkomgeving. Bovendien mag het bedrijf de werknemers niet vragen om te bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, alvorens ze op de werkplek toegelaten worden.

Enkel sensibiliseren?

Wat u wel kunt doen, is uw collega’s sensibiliseren om zichzelf en hun collega’s te beschermen door zich te laten vaccineren.

Los van uw sensibiliserende rol als werkgever, moet u er wel voor zorgen dat de werkplek zo veilig mogelijk is door extra hygiënemaatregelen te nemen, zoals door te vragen dat uw werknemers een mondmasker dragen als ze zich verplaatsen binnen het kantoor, voldoende afstand tussen de werknemers mogelijk maken, enz. Het wordt zeker aangeraden om hier samen te werken met de preventiedienst en de arbeidsgeneesheer.

Morele druk?

In het kader van de sensibiliserende rol en de verplichting die u als werkgever heeft om een veilige werkomgeving te organiseren, kunt u wel vragen dat de werknemers die naar kantoor willen komen, hun aanwezigheid op kantoor en dus hun werkplek op kantoor op voorhand registreren in een mobiele app of tool. In die tool of app zou u een standaard tekst kunnen voorzien waarin de werknemer verklaart op de hoogte te zijn van het feit dat ze geacht worden COVID-safe te zijn, en dus de gezondheid van de collega’s niet in gevaar te brengen door op kantoor aanwezig te zijn, alvorens ook effectief naar kantoor te komen.

U kunt zo wellicht morele druk uitoefenen om te vermijden dat iemand die zich niet heeft laten vaccineren of die COVID-symptomen vertoont, naar kantoor zal komen. Verder kunt u niet gaan. Bovendien mag u ook geen negatieve gevolgen verbinden aan het feit dat een werknemer dan niet naar kantoor komt, terwijl dat eerst wel voorzien was.

  • U mag zich niet beroepen op uw verplichting om een veilige werkomgeving te organiseren om te eisen dat uw collega’s enkel naar kantoor komen als ze gevaccineerd zijn of om een negatieve COVID-test te vragen.
  • Informeel vragen of iemand gevaccineerd is kan wel, maar de werknemer is niet verplicht om op die vraag te antwoorden. De informatie die u zo verkrijgt, mag u niet bewaren of verwerken.
  • Morele druk uitoefenen door werknemers die naar kantoor komen te vragen vooraf hun aanwezigheid te registreren en daaraan een verklaring te koppelen dat de werknemer weet dat hij enkel naar kantoor mag komen als hij COVID-safe is, kan ons inziens wel.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878