FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 21.06.2022

Wanneer zijn uw premies schuldsaldoverzekering aftrekbaar als beroepskosten?

Volgens de fiscus kunt u voor uw premies schuldsaldoverzekering het fiscale voordeel van het zgn. langetermijnsparen krijgen, maar mag u die premie in uw eenmanszaak niet als beroepskosten aftrekken. Nochtans stelt de rechtspraak regelmatig dat dit wel kan! Hoe zit dat precies en wat moet u hiervan onthouden?

Schuldsaldoverzekering

Wat? Een schuldsaldoverzekering (SSV) is eigenlijk een levensverzekering die de terugbetaling garandeert van (een deel van) het nog openstaande kapitaal van een lening als u sterft voordat de lening volledig afgelost is.

Verplicht of niet? Neen, een SSV is niet verplicht. U kiest dus zelf of u een SSV afsluit bij het aangaan van een lening. Het geeft uiteraard gemoedsrust dat de lening niet meer (volledig) verder afbetaald moet worden als u voortijdig zou overlijden. Soms is het echter ook zo dat de bank erop aandringt of zelfs eist dat u een SSV afsluit...

Voor meer informatie over een schuldsaldoverzekering, ga naar https://www.tipsenadvies.be , Downloadzone, jaargang 29, nr. 22.

Uw fiscale voordeel volgens de fiscus

Steeds het zgn. langetermijnsparen. Het komt er dus op neer dat u dan recht heeft op een belastingvermindering van 30% op de betaalde premies. Het maximumbedrag dat zo ‘aftrekbaar’ is, hangt af van uw beroepsinkomen, maar is sowieso beperkt tot € 2.350 voor inkomstenjaar 2022. Uw maximaal fiscaal voordeel is dus € 705.

Nooit aftrekbaar als beroepskosten. Zelfs als uw SSV afgesloten is in het kader van een lening om een pand te kopen dat u voor uw beroep gebruikt, stelt de fiscus dat die premies niet aftrekbaar zijn als beroepskosten (Comm. IB nr. 52/191) . Hij verdedigt dat standpunt door te stellen dat het wetsartikel dat de belastingvermindering voor het langetermijnsparen regelt (art. 145/1, 2° WIB 92) geen onderscheid maakt tussen contracten van loutere privéaard en contracten die met een beroepswerkzaamheid verband houden.

Rechtspraak is soepeler

Aftrek als beroepskosten wel mogelijk. De rechtspraak aanvaardt wel geregeld dat de premies van een SSV die dient als waarborg voor een beroepsmatig aangegane lening, als beroepskosten aftrekbaar kunnen zijn (bv. Brussel, 01.02.2022; Gent, 23.12.2014) . Ook het Hof van Cassatie heeft in het verleden al de principiële aftrekbaarheid als beroepskosten bevestigd (Cass., 21.11.2014) .

Onder welke voorwaarden dan? Om als beroepskosten aftrekbaar te zijn, moet het sowieso gaan om kosten die u gemaakt heeft om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden (art. 49 WIB 92) . U moet dus bewijzen dat de lening beroepsmatig is, maar dat is niet voldoende. Concreet moet u aantonen dat de schuldsaldoverzekering een voorwaarde was om de lening te krijgen. Anders gesteld, de bank zou u geen lening gegeven hebben als u géén SSV afgesloten had.

Tip.  Vraag aan uw bank om die eis op papier te bevestigen. Zo staat u sterker ten opzichte van de fiscus (en al zeker voor de rechtbank).

Fiscaal interessanter? Doorgaans wel, ja! Immers, als de premies SSV beroepskosten zijn, zijn ze aftrekbaar tegen de progressieve tarieven, dus tot 50%. Dat is toch 20% meer in vergelijking met de belastingvermindering van 30%. Bovendien is er ook geen maximumbedrag van aftrekbare premies.

In tegenstelling tot de fiscus vindt de rechtspraak dat de premies schuldsaldoverzekering wél aftrekbaar zijn als beroepskosten in een eenmanszaak op voorwaarde dat het afsluiten van de verzekering een voorwaarde/eis was om een beroepsmatige lening te krijgen. Vraag dus aan de bank om die voorwaarde op papier te bevestigen!


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878