VENNOOTSCHAP - MAATSCHAP - 01.09.2023

De jaarlijkse formaliteiten van een maatschap

De maatschap wordt vaak gebruikt als een eenvoudig controlevehikel boven een beleggingsportefeuille of een vastgoed- of familiale vennootschap, maar aan welke formaliteiten moet u dan jaarlijks voldoen?

De maatschap

Even opfrissen. De maatschap is een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid, die u onderhands kunt oprichten met minstens twee vennoten en met weinig formaliteiten. Een maatschap is een eenvoudig en goedkoop instrument om vooral roerend vermogen met behoud van controle over te dragen naar uw kinderen. De maatschap is fiscaal transparant, zodat de fiscus doet alsof de maatschap er niet is.

Toepassing. De maatschap wordt vaak gebruikt om de overdracht van familiale (vastgoed)vennootschappen te organiseren. Daarnaast is de maatschap ook populair voor effectenportefeuilles en een verzameling van bv. kunst, oldtimers, enz.

Jaarlijkse formaliteiten

Jaarlijkse AV. De vennoten van de maatschap moeten elk jaar een algemene vergadering houden zoals voorzien in de statuten. Er wordt dan kwijting gegeven aan de zaakvoerder(s), de jaarrekening (boekhouding en inventaris) wordt goedgekeurd, en er wordt bepaald of en hoeveel winst wordt uitgekeerd. Hiervan worden dan notulen (een verslag) opgemaakt.

Vereenvoudigde boekhouding? Als uw vennootschap een omzet heeft van niet meer dan € 500.000, volstaat een vereenvoudigde boekhouding. In principe bestaat die uit een financieel, een aankoop- en een verkoopboek. Aangezien een maatschap normaal gezien geen ondernemingsactiviteit heeft, is er geen aan- en verkoopboek en zijn in het financieel dagboek alle financiële verrichtingen opgenomen. U beschikt eigenlijk automatisch over deze gegevens via de bankoverzichten en rekeninguittreksels. Wie in private of personal banking zit met de maatschap, krijgt doorgaans elk jaar op 31 december een totaaloverzicht van het jaar met alle transacties (de boekhouding). Heeft de maatschap portefeuilles bij meerdere banken, dan moet u die in principe tot één geheel verwerken bv. via een spreadsheet. Heeft u een maatschap waarin enkel een (vastgoed)vennootschap zit, dan volstaat de boekhouding van de onderliggende vennootschap, eventueel samen met de rekeninguittreksels van de maatschap, als die er is (bv. bij dividenduitkering). U moet dit tien jaar bewaren, maar hoeft het niet te publiceren.

… of dubbele boekhouding? Zodra een maatschap een omzet van meer dan € 500.000 behaalt, moet ze een dubbele boekhouding voeren. Het begrip omzet wordt gedefinieerd als “het bedrag van de andere dan niet-recurrente ontvangsten”. Volgens de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (advies CBN, 16.10.2019) zou een maatschap die een beleggingsportefeuille heeft daarvoor niet alleen moeten kijken naar de interesten en dividenden, maar ook naar de verkochte effecten. Heel duidelijk is dat advies echter niet en het is ook maar een interpretatie van de wet. Bovendien leidt deze definitie tot absurde situaties, omdat de verkopen binnen een beleggingsfonds of binnen discretionair beheer niet tellen als omzet, maar wel als u zelf belegt of in adviserend beheer zit.

Inventaris. Daarnaast moet u jaarlijks een inventaris maken. Ook hier geldt dat u dit bij een beleggingsportefeuille automatisch van de bank krijgt of dat de balans van de onderliggende vennootschap volstaat. Gaat het om bv. een kunstcollectie, dan volstaan een Excelsheet en/of foto’s.

Bevestiging UBO. Bij de oprichting van de maatschap moeten de uiteindelijke begunstigden in het UBO-register worden opgenomen. Dit moet gewoon elk jaar bevestigd worden door een zaakvoerder en eventueel aangepast worden, als er wijzigingen zouden zijn.

De jaarlijkse formaliteiten stellen doorgaans weinig voor, omdat de boekhouding en inventaris automatisch worden aangeleverd, ofwel door uw bankier ofwel door uw accountant die de onderliggende vennootschap doet.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878