BELASTINGEN - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 29.09.2023

Kan uw kind gratis of goedkoop lenen bij uw BV?

Een van uw meerderjarige kinderen wil een lening aangaan en uw BV heeft geld op de bankrekening staan dat ze niet meteen nodig heeft. Kan uw vennootschap dat geld gratis of goedkoop lenen aan uw zoon of dochter, ook al heeft die met haar professioneel niets te maken?

Vennootschapsrechtelijke regels

Mag uw BV een lening toestaan? Ja, op zich is er niets op tegen dat uw BV geld uitleent. Het is aan de bestuurders om daarover te beslissen, ze hoeven hiervoor geen goedkeuring te vragen aan de algemene vergadering (AV). Aandeelhouders die het niet eens zijn met de beslissing kunnen echter wel weigeren om op de jaarvergadering kwijting te verlenen aan de bestuurder(s).

Wat met gratis of goedkope lening? Voor het antwoord op deze vraag moet met twee vennootschapsrechtelijke regels rekening worden gehouden. De eerste is dat een van de doelen van een vennootschap is om aan haar vennoten een rechtstreeks of onrechtstreeks vermogensvoordeel uit te keren of te bezorgen (art. 1:1 WVV) . De tweede is dat bestuurders beslissingen moeten nemen in het belang van de vennootschap en gehouden zijn tot een behoorlijke vervulling van de hun opgedragen taak (art. 2:51 WVV) . Het concrete gevolg van die regels is dat voor een gratis of goedkope lening een onderscheid moet worden gemaakt naargelang de ontlener al dan niet voor de vennootschap werkt.

Ontlener werkt voor BV. Staat uw BV de gratis of goedkope lening toe aan u, een andere bestuurder of een werknemer, dan kan geargumenteerd worden dat dit in het belang van de BV is. De gratis of goedkope lening kan immers beschouwd worden als beloning voor het werk dat u, de andere bestuurder of werknemer voor haar verricht. Dat werk vergroot normaal gezien de inkomsten en het vermogen van de BV, zodat dit onrechtstreeks ook de aandeelhouders ten goede komt.

Let op!  Wanneer de ontlener een bestuurder is, is er sprake van een belangenconflict waarvoor o.a. een bijzonder verslag moet worden opgesteld.

Ontlener werkt niet voor BV. In dat geval, bv. wanneer uw BV een voordelige lening toestaat aan uw meerderjarig kind dat professioneel niets met haar te maken heeft, zal het normaal gezien moeilijk te verdedigen zijn dat dit in haar belang is. Die lening toch toestaan kan dan als een bestuursfout worden gezien en voor de schade als gevolg van die fout kunnen aandeelhouders u in naam van de vennootschap aansprakelijk stellen.

Let op!  De aansprakelijkheidsvordering kan niet enkel worden ingesteld door een gewone meerderheid van aandeelhouders in de AV, maar ook door minderheidsaandeelhouders die ten minste (samen) 10% van de uitgegeven aandelen bezitten (art. 5:104 WVV) .

Tip.  Bent u de enige aandeelhouder van de BV en betaalt zij al haar schulden op tijd, dan ondervindt niemand nadeel van de lening en zal er dus ook niemand moeilijk over doen.

Fiscale regels

Lening met marktconforme interest. Betaalt uw kind een marktconforme interest aan uw BV, dan is die interest een belastbaar inkomen voor uw vennootschap. Uw kind moet op de interest geen roerende voorheffing inhouden.

Lening met niet-marktconforme interest. Is er geen interest of is de interestvoet lager dan de marktrente, dan is het verschil tussen de marktconforme en de aangerekende interest een voordeel voor uw kind. Aangezien uw kind echter geen professionele band heeft met uw BV, kan dit voordeel bij hem of haar niet worden belast als voordeel alle aard. Het is echter wel belastbaar bij uw BV als toegekend abnormaal of goedgunstig voordeel (art. 26 WIB 92) .

Vennootschapsrechtelijk kan het toestaan van de lening uw aansprakelijkheid als bestuurder in het gedrang brengen. Dit risico is wel theoretisch als u de enige aandeelhouder bent. Fiscaal gezien is het verschil tussen de marktconforme en de aangerekende interest belastbaar bij uw BV als toegekend abnormaal of goedgunstig voordeel.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878