BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 01.09.2023

Lenen bij uw vennootschap: hoeveel kost dat?

U heeft privé geld nodig. Uw vennootschap heeft een aardig spaarpotje. Hoeveel interest moet u betalen als uw vennootschap u geld leent? Wat als uw vennootschap u gratis geld uitleent? En wat zijn de aandachtspunten?

Lenen bij uw vennootschap

Marktconforme interest. Als u geld leent van uw vennootschap, moet u daar fiscaal gezien een marktconforme interest voor betalen. Deze verschilt naargelang van het soort lening. Wat volgens de fiscus een marktconform tarief is, wordt ieder jaar bij KB vastgelegd. In tegenstelling tot heel wat andere privé belastbare voordelen (VAA), worden de tarieven voor het voordeel gratis lening pas bekendgemaakt in de eerste maanden van het jaar na het inkomstenjaar. Hoeveel was dat voor 2022? (KB 17.02.2023, BS 03.03.2023) .

Via rekening-courant (rc)? Leent u gratis via uw rc, dan is uw VAA – de zgn. fictieve debetinteresten – voor een dergelijke lening zonder vaste looptijd niet bepaald laag. Voor inkomstenjaar 2022 is dat voordeel bepaald op 7,14%.

Via niet-hypothecaire lening met vaste looptijd. In dat geval wordt uw VAA berekend tegen een lagere interestvoet, nl. tegen een maandelijks lastenpercentage (MLP) dat voor 2022 bepaald is op 0,12%. Het jaarlijks lastenpercentage (JLP) verkrijgt u door volgende formule toe te passen:

MLP × 24 x terugbetalingstermijn in maanden
JLP =
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
terugbetalingstermijn in maanden + 1

Concreet. Bent u bij uw vennootschap in 2022 een lening op 120 maanden aangegaan, dan bedraagt het JLP 2,856% (0,12% × 24 × 120) / (120 +1).

Via een autolening met vaste looptijd. Voor een autolening die u bij uw vennootschap aangegaan bent, wordt uw VAA berekend tegen een MLP dat voor 2022 bepaald is op 0,06%.

Concreet. Bent u in 2022 een autolening op 48 maanden aangegaan bij uw vennootschap, dan bedraagt het JLP 1,41% (0,06% × 24 × 48) / (48 +1).

Vaste looptijd: aandachtspunten en tips

Tarief 2023? Hoeveel een gratis lening met vaste looptijd die u in 2023 sluit met uw BV, u privé precies gaat kosten, is nog niet bekend. Het toepasselijke tarief wordt immers pas begin 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Wilt u niet belast worden op een VAA, zet dan in de leningsovereenkomst met uw vennootschap dat u interesten zal betalen, met als voorlopige interestvoet het tarief voor het VAA van het vorige jaar en als definitieve interestvoet die voor het VAA van het jaar zelf. Zodra de definitieve interestvoet bekend is, past u die toe. Voor de periode die voorbij is, berekent u dan de extra interesten die u verschuldigd bent of de interesten die uw vennootschap u moet teruggeven.

Let op 1! U moet voor de hele looptijd van de lening met vaste looptijd het tarief toepassen van het jaar waarin ze gesloten werd (voor uw rc-schuld geldt jaarlijks een ander tarief).

Let op 2! Het belastbaar voordeel debetrente moet vermeld worden op de fiscale fiche 281.20.

Tip. Als u toch interesten betaalde, maar die lager zijn dan de zgn. fictieve debetrente, dan wordt het VAA geacht gelijk te zijn aan het verschil tussen het marktconform tarief van de fiscus (bv. 7,14% voor rc-schuld van 2022) en de betaalde/verschuldigde rente.

Stel een contract op. In principe is er geen contract nodig. Toch is het beter om voor een schriftelijke overeenkomst te zorgen, als bewijsstuk voor de fiscus inzake de overeengekomen termijnen en aflossingsdata. Vermeld in deze overeenkomst ook het doel van de lening.

Tip. Laat dit contract registreren tegen het vast recht van € 50, dan heeft de overeenkomst een zgn. vaste datum die door de fiscus niet in vraag gesteld kan worden.

De interestvoeten voor het VAA gratis lening zijn pas bekend in het jaar na dat van de afsluiting van de lening. Wilt u dus niet op een VAA belast worden, spreek dan in de leningsovereenkomst af dat u de interestvoet gebruikt voor het jaar voordien tot die voor het jaar zelf bekend is, en voer dan de nodige correcties uit.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878