BTW - BTW-TERUGGAVE - 06.09.2023

Vraag EU-btw vóór 30.09.2023 terug!

Heeft u in 2022 in een andere EU-lidstaat btw betaald voor beroepsmatige uitgaven, dan kunt u die in principe terugvorderen. Hoe moet dat dan?

Betaalt u in een andere EU-lidstaat lokale btw omdat u daar bv. tankt, op hotel gaat, een training volgt, enz., dan kunt u die btw onder bepaalde voorwaarden recupereren, maar uiteraard niet via uw eigen btw-aangifte.

Hoe recupereert u EU-btw? Uw EU-btw kunt u terugvragen via een afzonderlijke Intervat-toepassing, nl. via de zgn. VAT-refund-module.

Deadline. Alle buitenlandse btw die u in 2022 betaald heeft, moet u uiterlijk 30.09.2023 terugvragen, zo niet vervalt uw recht op teruggave.

Drempel. Het vereiste minimumbedrag voor een teruggaafverzoek bedraagt € 50 per kalenderjaar. Die € 50 geldt wel per EU-lidstaat.

Tip.  Ook tijdens het jaar zelf kunt u een aanvraag tot teruggave indienen, zolang de aanvraag maar betrekking heeft op minstens drie maanden. Het verzoek tot teruggave van btw moet dan wel minstens € 400 bedragen.

Lokale buitenlandse btw-regels. Niet de Belgische, maar de lokale buitenlandse btw-regels zijn van toepassing. De btw op brandstofkosten voor bedrijfswagens is in België bijvoorbeeld voor maximaal 50% aftrekbaar, maar dat is daarom niet het geval in de andere EU-lidstaten. Het omgekeerde kan ook. Zo is de btw op taxikosten in België in principe wel aftrekbaar, maar in heel wat andere EU-lidstaten niet.

Welke gegevens ‘ingeven’? Per lidstaat moet uw boekhouder per leverancier de nodige informatie ingeven (btw-nummer, naam, adres, factuurnummer, enz.) en de nodige codes toekennen. Zo heeft brandstof bijvoorbeeld de code 1, verhuur van vervoermiddelen de code 2, enz. Een kopie van de factuur moet hij enkel toevoegen als de maatstaf van heffing (het bedrag excl. btw) meer dan € 1.000 bedraagt. Gaat het om brandstof, dan ligt die grens echter op € 250.

En daarna? De Belgische Btw zorgt ervoor dat uw aanvraag doorgestuurd wordt naar de diverse EU-lidstaten waaraan u een terugbetaling vraagt. Die lidstaten hebben in principe vier maanden de tijd om uw aanvraag goed te keuren of af te wijzen.

Heeft u in 2022 beroepsmatige btw betaald in een andere EU-lidstaat, dan kunt u deze tot uiterlijk 30.09.2023 terugvragen via VAT-refund, zo niet vervalt uw recht op teruggave. Heeft u op jaarbasis relatief veel buitenlandse btw terug te vragen, overweeg dan een aanvraag per kwartaal of per zes maanden in het jaar zelf.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878