BTW - AFTREKBAARHEID - 13.10.2023

Kiezen voor een eigen bijdrage i.p.v. een VAA-gratis-auto?

Wanneer u privé gratis met de auto van uw vennootschap rijdt, wordt u privé belast op een voordeel alle aard (VAA). U kunt echter ook een bijdrage betalen of aanrekenen via uw rekening-courant. Wat zijn de gevolgen van die eigen bijdrage voor uw belastingen privé, voor de verworpen uitgaven en voor de btw?

Gevolgen voor de personenbelasting

Geen eigen bijdrage = VAA. Rijdt u ook privé met de auto van uw vennootschap zonder dat u daar een eigen bijdrage voor betaalt, dan wordt u voor dat privégebruik belast op een VAA. Dat VAA wordt belast tegen het progressieve tarief en u moet er sociale bijdragen op betalen. Uw vennootschap moet bedrijfsvoorheffing afdragen en het VAA moet ze vermelden op uw fiscale loonfiche (fiche 281.20).

Wel een eigen bijdrage. Betaalt u een eigen bijdrage in het VAA, dan wordt die van het VAA afgetrokken (art. 36, §2, laatste lid WIB 92) . De eigen bijdrage vermindert dus het belastbaar VAA. Is de bijdrage ten minste even groot als het theoretische VAA, dan is er geen belastbaar VAA meer en koopt u het VAA dus af. Die vergoeding is bij uw vennootschap wel belastbaar. Voor de personenbelastingen is er geen VAA meer.

Gevolgen voor de btw

Geen eigen bijdrage: hoeveel btw-aftrek? De btw op auto’s en autokosten is slechts in de mate van het beroepsgebruik en maximaal voor 50% aftrekbaar. Het percentage privégebruik en dus de niet-aftrekbare btw moet u kunnen bewijzen volgens een van de drie methodes (circ. 36/2015, 23.11.2015) : via een rittenadministratie, via een semi-forfaitaire regel (privégebruik = 6.000 km + het woon-werkverkeer) of forfaitair op 35%.

Wel een eigen bijdrage: hoeveel btw-aftrek? Wanneer u een vergoeding betaalt voor het privégebruik, wordt dit gezien als een verhuur, waardoor de btw op de autokosten in principe voor 50% recupereerbaar is, ongeacht het werkelijke beroepsgebruik (bv. slechts 10%).

Let op!  Uw vennootschap moet op die vergoeding dan wel btw aanrekenen.

Een eigen bijdrage betalen of niet?

Personenbelasting. Normaal gezien is het voor u als bedrijfsleider niet interessant om een eigen bijdrage te betalen in het VAA. Privé moet u dan immers het bedrag van het VAA zelf betalen, terwijl u enkel de belastingen en sociale bijdragen erop (maximaal ongeveer 60% van het VAA) moet betalen wanneer u zich op het VAA laat belasten. Als u uw loon eerst optrekt met de waarde van het VAA, is er echter geen verschil meer.

VAA bij minstens 50% beroepsgebruik. Bedraagt het beroepsgebruik op basis van het werkelijke beroepsgebruik of de woon-werkformule minstens 50%, dan heeft u voor wat de btw-aftrek betreft er geen belang bij om over te schakelen naar een eigen bijdrage i.p.v. een VAA.

Eigen bijdrage bij minder dan 50% beroepsgebruik. Is de btw op basis van het werkelijke beroepsgebruik of de woon-werkformule bv. voor slechts 20% aftrekbaar, dan kunt u toch 50% van de btw recupereren wanneer u een vergoeding betaalt volgens de ‘normale waarde’ van het privégebruik. Die normale waarde is volgens de btw gelijk aan: ((aankoopprijs auto excl. btw / 5) + (andere autokosten excl. btw)) × (50% - % beroepsgebruik).

Let op!  Deze ‘normale waarde’ voor de btw kan kleiner of groter zijn dan het bedrag van het VAA.

Als de btw-aftrek op uw autokosten op basis van het effectieve beroepsgebruik of van de zgn. woon-werkformule minder dan 50% bedraagt, dan koopt u in principe beter het VAA af via een eigen bijdrage. Zo geniet u toch de 50% btw-aftrek op uw autokosten. Verhoog dan wel uw brutoloon met hetzelfde bedrag, zodat u er netto niet op achteruit gaat.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878