AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 02.02.2024

Een lokale vereniging sponsoren met uw eenmanszaak?

U overweegt om een lokale vereniging financieel te steunen met uw eenmanszaak. Kunt u die kost dan inbrengen als beroepskost? En moet u een factuur vragen van de vereniging?

Mag u in ruil reclame maken?

Reclame = 100% aftrekbaar. Indien uw eenmanszaak in ruil voor haar bijdrage reclame mag voeren bij de vereniging, bv. doordat haar naam zichtbaar geëtaleerd wordt voor bestaande of potentiële klanten, is de kost 100% aftrekbaar. Even kijken hoe dat in zijn werk gaat bij verschillende soorten bijdragen.

Sponsoring in geld. Uw eenmanszaak spijst de kas van de vereniging door een som geld te storten. In ruil wordt haar naam vermeld in het programmaboekje, op de website, op de truitjes van spelers, enz. In dat geval maakt uw eenmanszaak duidelijk reclame.

Sponsoring in natura. In plaats van een som geld te storten, betaalt uw eenmanszaak bv. de nieuwe truitjes van de lokale voetbalploeg met haar naam erop. In dat geval is er opnieuw duidelijk sprake van reclame. Koopt uw eenmanszaak daarentegen bv. louter een piano voor de lokale muziekacademie, dan is dat wellicht niet het geval.

Fundraising. Uw eenmanszaak geeft een bijdrage aan de vereniging en in ruil wordt u persoonlijk uitgenodigd, eventueel met extra gasten, op het evenement dat de vereniging organiseert om haar kas te spijzen. Als op dat evenement uw handelsnaam getoond wordt, kunt u dat ook als reclame kwalificeren.

Geen reclame, wat dan? Is er geen reclame aan uw bijdrage gekoppeld, dan is er mogelijk wel sprake van een receptiekost. Dat is bv. het geval voor de sponsoring in de vorm van fundraising, waarbij u gasten kunt meebrengen naar een event.

Let op! Receptiekosten zijn slechts voor 50% fiscaal aftrekbaar.

En wat met de btw? Als de vereniging btw-plichtig is, moet ze in principe een factuur uitreiken voor reclamediensten met 21% btw. U kunt dan vervolgens die btw recupereren via uw btw-aangifte, op voorwaarde dat u in ruil effectief reclame gekregen heeft.

Tip. Is de vereniging niet btw-plichtig of valt ze onder de ‘kleineondernemersregeling’, dan moet ze geen btw aanrekenen en dus ook geen factuur opmaken.

Kost wel bewijzen

Enkel dan aftrekbaar. Kosten zijn algemeen aftrekbaar wanneer u ze gedaan of gedragen heeft in het belastbaar tijdperk met de bedoeling om belastbare inkomsten te verwerven of te behouden. U zal wel het bedrag en de echtheid ervan moeten aantonen. M.a.w., de fiscus zal willen zien wat de tegenprestatie geweest is en dat die ook effectief geleverd is.

Bewijzen met factuur? Om de echtheid van kosten te bewijzen, moet dat niet noodzakelijk op basis van een factuur zijn. Ook andere bewijsstukken kunnen volstaan, denk maar bv. aan een debetnota waarin de vereniging verklaart wat ze van u ontvangen heeft. U kunt dat verder nog staven aan de hand van een bankrekeninguittreksel.

Andere bewijzen. De vereniging bevestigt enerzijds het bedrag dat ze van u ontvangen heeft, maar laat in die debetnota of op die factuur het best ook concreet opnemen welke reclame uw eenmanszaak in ruil gekregen heeft. Zorg nog voor extra bewijsstukken, zoals foto’s van op het event, het programmaboekje waarin alle sponsors met naam en toedracht vermeld worden, enz.

Sponsoring in geld of in natura is 100% aftrekbaar als u in ruil reclame mag voeren. Wordt u enkel uitgenodigd op een event met gasten, dan kunt u de kost mogelijk als receptiekost inbrengen voor 50%. Zorg er wel voor dat u de echtheid van de kost kunt bewijzen met een factuur, debetnota of foto’s van de reclame of het event.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878