RECHT - SLECHTE BETALERS - 12.02.2024

Een vonnis tegen een klant al laten uitvoeren ondanks hoger beroep van die klant?

U krijgt een vonnis in uw voordeel tegen een klant die uw factuur niet betaalde. Kan die klant daar dan nog altijd hoger beroep tegen aantekenen? Kunt u het vonnis intussen al uitvoeren? Wat riskeert u als u in beroep dan ongelijk krijgt?

Kan uw klant altijd in hoger beroep?

U wint een rechtszaak tegen een slechte betaler. Het gebeurt wel eens dat slechtbetalende klanten er alles aan doen om hun factuur niet te moeten betalen. Stapt u dan naar de rechtbank en worden ze veroordeeld, dan gaan ze soms nog eens in beroep! U bent dan al snel een jaar verder…

Wanneer kan die in hoger beroep? Gelukkig voor u is dat niet altijd het geval. Of uw klant hoger beroep kan aantekenen, hangt af van het ‘soort’ rechtbank en het bedrag dat ter discussie staat, zoals blijkt uit de onderstaande tabel:

Hoger beroep: ja als
Bedrag
Vredegerecht
> € 2.000
Rechtbank eerste aanleg
> € 2.500
Ondernemingsrechtbank
> € 2.500

Ook niet bij zijn akkoord. Uw klant kan ook geen hoger beroep aantekenen als die voor de rechter bevestigde akkoord te gaan met uw vordering.

Let op!  Het feit dat de klant de vordering niet expliciet betwistte, volstaat niet als akkoord.

Ook nog in cassatie? Zelfs als er geen hoger beroep mogelijk is, zou de klant strikt genomen nog cassatieberoep kunnen aantekenen. De kans dat dat gebeurt, is in de praktijk echter zo goed als onbestaande.

Wat kunt/mag u intussen doen?

U kunt vonnis al laten uitvoeren. Ja, inderdaad. Krijgt u een positief vonnis en gaat de klant daartegen in hoger beroep, dan kunt u ondertussen dat vonnis wel al laten uitvoeren, ook al is er nog een beroepsprocedure hangende. De rechter die het eerste vonnis uitsprak, zou die mogelijkheid wel nog kunnen inperken (lees: zeggen dat het vonnis toch niet uitvoerbaar is in geval van hoger beroep). In de praktijk gebeurt dat echter zelden.

Klant kan bedrag wel zgn. kantonneren. Als u aandringt op de uitvoering van het vonnis (en de betaling door de klant), kan die laatste het bedrag van de veroordeling wel zgn. kantonneren. Dat wil zeggen dat de klant het bedrag niet aan u moet betalen, maar het wel mag storten op een rekening bij de Deposito- en Consignatiekas.

Tot na uitspraak beroepsrechter. Na het arrest van de beroepsrechter zal dan blijken aan wie het gekantonneerde bedrag uiteindelijk toekomt. Houd er rekening mee dat als de klant het bedrag kantonneert, hij daardoor geen verdere interesten moet betalen vanaf die betaling. Wint u de zaak, dan zal u voor de periode na het kantonnement dan ook genoegen moeten nemen met de interesten die de Deposito- en Consignatiekas geeft.

Uitspraak hoger beroep in uw nadeel, wat dan? U voert eigenlijk het vonnis uit op uw eigen risico. Krijgt u immers achteraf ongelijk van de beroepsrechter, dan zal u de kosten van de uitvoering van het eerste vonnis moeten betalen. Daarnaast riskeert u ook op te draaien voor alle schade die de klant leed doordat u tot de uitvoering overging (denk bv. maar aan het geval dat u bepaalde goederen van de klant liet verkopen).

Tip.  Overweeg met uw advocaat of u tot de uitvoering overgaat in afwachting van de afwikkeling van de beroepsprocedure. Weet dat de kans klein is dat u aan de klant een extra schadevergoeding zal moeten betalen, tenzij u echt zover gaat om goederen van uw klant te verkopen.

Hoger beroep is alleen mogelijk voor bedragen van meer dan € 2.000 (vredegerecht) of € 2.500 (eerste aanleg en ondernemingsrechtbank). U kunt het vonnis tijdens de beroepsprocedure al laten uitvoeren, maar verliest u in beroep, dan draait u alsnog op voor de kosten van die uitvoering.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878