PRIVÉ - ONROEREND GOED - 06.02.2024

Niet-aangifte werken aan woning bij het kadaster kan een serieuze boete tot gevolg hebben!

Heeft u bepaalde aanpassingen of verbouwingen aan uw woning gedaan, dan moet u dat aangeven bij het kadaster, zodat die dienst kan nagaan of uw kadastraal inkomen aangepast moet worden. Doet u dat niet, dan riskeert u sinds 22 oktober 2023 hogere boetes dan voorheen! Hoe zit dat precies?

Spontane melding aan het kadaster

Uit eigen beweging dus? Inderdaad. Niet alleen indien u een nieuwe woning in gebruik neemt, maar ook als u bepaalde aanpassingen eraan doet, verplicht de wet u om dat binnen de 30 dagen na de voltooiing ervan te melden aan het kadaster.

Wanneer precies iets melden? De wet zelf somt de gevallen op waarbij u een aangifteplicht heeft ten aanzien van het kadaster (art. 473 WIB 92) . Meer bepaald is dat in geval van: (1) nieuwbouw; (2) de voltooiing van de werken aan gewijzigde gebouwen; (3) de verandering in exploitatiewijze, de omvorming of de verbetering van gronden; en (4) de ingebruikstelling, wijziging en definitieve buitengebruikstelling van materieel of outillage.

Concrete voorbeelden. Het inrichten van slaapkamers in uw voorheen ongebruikte zolderruimte, of een veranda bijbouwen zijn twee voorbeelden die ervoor zorgen dat uw bewoonbare oppervlakte groter wordt, en dat moet u melden. Ook het vergroten van het comfort, bv. door een centrale verwarming of een badkamer te plaatsen, moet u aangeven.

Goed om te weten. Energiebesparende investeringen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of dubbele beglazing, hoeven niet aangegeven te worden. Is de stijging van het kadastraal inkomen beperkt tot maximaal 15% of lager dan € 50, dan volgt er geen aanpassing.

Hoe moet u dat doen? Het kadaster stuurt u normaal gezien zelf een aangifteformulier (formulier 43B), tenminste als het op de hoogte is van de werken. Dat is in principe het geval als er een stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning afgeleverd is of als u melding gedaan heeft aan de gemeente van bepaalde werken.

Let op!  Heeft u dat formulier 43B niet ontvangen, dan is dat geen excuus om niets te melden. U moet dan zelf aangifte doen bij het kadaster.

Wat als u dat niet doet?

Boete? Ja, zij het wel dat de boetes in het verleden niet of maar zelden toegepast werden. En als er al eens een boete opgelegd werd, viel het bedrag ervan relatief gezien nog mee. De boetes gingen nl. van € 50 tot € 1.250.

Sinds 22 oktober 2023 hogere boetes. Eigenlijk zijn die hogere boetes van € 250 tot € 3.000 al sinds 1 januari 2021 in voege. Het was evenwel wachten op een KB (KB 20.09.2023, BS 12.10.2023, tweede editie) dat die in een wettelijke boeteschaal vastgelegd heeft (art. 229/7 KB/WIB 92) . Het precieze bedrag varieert nu naargelang van het type inbreuk en het herschatte kadastraal inkomen. Zo betaalt u bv. € 2.000 bij een ki tussen € 745 en € 2.500.

Mogelijk nog een extra rekening. De fiscus gaat voor de betaling van de onroerende voorheffing nl. vijf jaar terug in de tijd (drie jaar in Wallonië). Komt men er dus achter dat u bv. twee jaar geleden een wijziging die uw ki deed stijgen, niet doorgegeven heeft, dan is de kans reëel dat u boven op de geldboete ook nog achterstallige onroerende voorheffing moet betalen.

Ga naar uw online artikel en download het formulier 43B alsook de concrete boeteschalen.

Grondige verbouwingen of bepaalde comfortverhogende aanpassingen moet u spontaan aangeven, ook als het kadaster u daartoe geen formulier bezorgde. Zo niet, riskeert u een boete tussen € 250 en € 3.000, en als het kadastraal inkomen verhoogd werd door de werken, een navordering van de achterstallige onroerende voorheffing.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878