SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 12.02.2024

Uw sociale bijdragen in 2024 vrijwillig aanpassen?

U heeft van uw sociale kas de eerste afrekening van 2024 ontvangen. Daarop staat de kwartaalbijdrage die u dit jaar moet betalen. Moet u dat bedrag aanpassen als u dit jaar meer of minder denkt te verdienen? Wat zijn de gevolgen?

Sociale bijdragen: algemeen principe

Voorlopige bijdragen. Uw inkomen van dit jaar is uiteraard nog niet bekend. Daarom betaalt u eerst voorlopige sociale bijdragen. Die worden geraamd op basis van uw inkomen van drie jaar terug. Concreet zullen uw bijdragen van dit jaar dus berekend worden op basis van uw inkomen van 2021.

Definitieve bijdragen. Pas nadat de fiscus eind 2025 of begin 2026 het definitieve netto belastbaar inkomen van 2024 doorgegeven heeft aan uw sociaal verzekeringsfonds, zal u de eindafrekening krijgen. U zal dan ofwel moeten bijbetalen, ofwel terugkrijgen.

Hoeveel bedragen de sociale bijdragen? Voor een zelfstandige in hoofdberoep is dat een percentage van 20,5% op zijn netto belastbaar inkomen. Tot een inkomen van € 16.861,46 betaalt u wel hoe dan ook de minimumbijdrage van € 864,15 per kwartaal. Verdient u in 2024 meer dan € 107.300,30, dan blijft de sociale bijdrage beperkt tot het maximum van € 4.952,48 per kwartaal.

Kwartaalbijdrage van 2024 aanpassen

U verwacht dit jaar meer inkomsten dan in 2021? Dan weet u dat u niet zal toekomen met de bijdragen die dit jaar van u gevorderd worden. Bij voorkeur geeft u dan aan uw sociaal verzekeringsfonds de raming van uw inkomsten van dit jaar door. U zal dan een nieuwe kwartaalafrekening ontvangen. Zo vermijdt u nadien nog veel te moeten bijbetalen bij de definitieve afrekening.

Verplicht aanpassen? Neen! Het is perfect regelmatig om gewoon de voorgestelde bijdrage te betalen op basis van het bekende inkomen van drie jaar terug. Verdient u dit jaar toch meer, dan zal u uiteindelijk een regularisatie/bijbetaling niet kunnen voorkomen, maar daar zal geen ‘boete’ op berekend worden. U betaalde immers precies wat van u gevraagd werd dit jaar.

Tip.  U kunt de verhoging ook aan het einde van het jaar aanvragen als u een beter zicht heeft op uw jaaromzet.

U verwacht dit jaar minder inkomsten? Weet u nu al dat uw netto belastbare inkomsten van dit jaar lager zullen zijn dan die van 2021, dan kunt u omgekeerd een vermindering aanvragen.

Vermindering bewijzen. U zal de verwachte inkomstendaling moeten aantonen met objectieve gegevens. Hoe u dat doet, kunt u zelf bepalen. U zal moeten aantonen dat u dit jaar bv. minder projecten aanneemt of minder dagen actief zal zijn door bv. een extra sluitingsdag in te plannen, enz.

Let op 1! U kunt zelf bepalen hoe laag u uw bijdragen laat zakken, maar als in dat geval blijkt dat u toch te weinig voorlopige bijdragen betaalde, moet u op het tekort wel een vermeerdering betalen van 3% per kwartaal en 7% per jaar.

Let op 2! Bent u in hoofdberoep aangesloten, dan kunt u uw bijdrage niet laten zakken tot onder de minimumbijdrage in hoofdberoep.

Niets doen ook een optie? Jazeker, u betaalt dan dit jaar gewoon de bijdragen die van u gevorderd worden en zal bij de definitieve afrekening een terugbetaling ontvangen.

Ga naar uw online artikel en download onze rekentool om zelf te berekenen hoeveel sociale bijdragen u moet betalen in 2024.

Uw sociale bijdragen van 2024 worden geraamd op basis van uw inkomen van 2021. Denkt u meer te zullen verdienen, dan kunt u nu reeds vrijwillig meer betalen. U krijgt geen boete als u dat niet doet. Omgekeerd kunt u ook een verlaging vragen als u denkt minder inkomsten te gaan hebben in 2024. Blijkt in dat geval achteraf dat u te weinig bijdragen betaald heeft, dan zal u wel een boete krijgen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878