AANWERVEN - 16.04.1997

De knoop doorhakken

Op het einde van de selectieprocedure houdt u nog 4 kandidaten over, maar u slaagt er echt niet in om tot een definitieve keuze te komen. Op welke hulp­mid­de­len kunt u beroep doen om definitief uitsluitsel te krijgen ?

In de zoektocht naar een nieuwe directie­se­cre­ta­res­se houdt u na een uitgebreide preselectie en een he­le reeks gesprekken uiteindelijk nog 4 kandidaten over. U heeft met elk van hen een langdurig on­der­houd gehad maar ze zijn zo aan mekaar gewaagd dat u er echt niet in slaagt om de knoop door te hak­ken. Wie of wat kan u daarbij helpen ? Wij on­der­zoeken 3 mogelijkheden.

1. Referenties. Referenties kunnen een waardevol in­­stru­ment zijn om informatie te bekomen die uw be­­staand beeld over de kandidaat aanvullen. Voor­deel is dat ze niets kosten. Na­deel is dat u niet ze­ker bent of de verkregen in­for­matie wel correct is en dat het niet zo eenvoudig is om betrouwbare re­fe­renten (= zij die referenties ge­ven) te vinden. Hou daa­rom rekening met onderstaande aspecten.

• Ga niet voort op de referenten die de kandidaat (in een sollicitatieformulier) heeft opgegeven maar vraag uzelf af wie u het meest over hem kan ver­tel­len. Nodig daarom op het einde van het gesprek de kan­­didaat uit om een 3-tal mensen uit zijn vroegere werk- en sociale omgeving op te noemen. Zij kun­nen u vaak din­gen vertellen die uit geen enkel ge­sprek of test zou­den blijken (als u twijfelt of iemand lei­­ders­­ca­paciteiten heeft, contacteer dan b.v. de trai­ner van zijn sportclub).

• Contacteer niemand zonder de kandidaat voor­af­gaand in te lichten. Dat zou niet alleen een in­breuk op de privacy inhouden maar ook de re­fe­rent in een moeilijk parket brengen (die krijgt een wild­vreem­de aan de lijn die hem allerlei vragen stelt).

• Leg aan de referent voldoende uit wat de be­doe­ling is en tracht de juiste vragen te stellen. Vraag aan de telefoon alleen om een algemene indruk, meer concrete vragen laat u beter schriftelijk be­ant­woorden (een lijst van relevante vragen kunt u be­ko­men via de infolijn onder code 3.16.6a).

2. Grafologisch onderzoek. Bij grafologisch on­der­zoek (of handschriftonderzoek) gaat een spe­cia­list (grafoloog) proberen uit het geschrift van een per­­soon diens karaktertrekken af te leiden. Som­mi­ge men­sen trekken het nut en de betrouwbaarheid van zulke onderzoeken in twijfel, anderen vin­den dat ze zinvol kunnen zijn bij functies waarin de per­soon­lijkheid een belangrijke rol speelt (meestal lei­ding­gevende posten). Grafologisch onderzoek (u vindt de grafologen onder rubriek 5650 B in de Gou­­den Gids) is niet zo duur, het kost tussen 7 500 F en 15 000 F per analyse, maar vertelt u alleen iets over de persoonlijkheid van een kandidaat en niets over zijn geschiktheid voor een bepaalde job.

3. Selectiebureau. U kunt ook beroep doen op een se­­lectiebureau (zie ook T&A Personeel jrg. 3, nr. 1, art. 6, waarvan u een kopie kunt krijgen via de in­fo­lijn). Op basis van hun aanbevelingen zal de keuze al­l­icht heel wat vergemakkelijkt worden : u krijgt niet alleen een tweede mening maar vaak ook nog bij­komende in­for­­matie over dingen waaraan u zelf nooit zou ge­dacht hebben (om te vragen). Bo­ven­dien kunnen zij de kandidaten ook testen laten doen, zo­dat u ook nog eens beter geïnformeerd bent over hun kennis en vaardigheden. Natuurlijk be­taalt u er een prijs voor : die bedraagt voor een ana­ly­se in de laat­ste fa­­se van een selectieprocedure al gauw 20 000 F à 45 000 F per persoon. Tip. Ook de VDAB biedt een aan­­tal diens­­ten aan i.v.m. selectie van werk­­ne­mers (in­­ter­views, testen, enz.) en meest­al voor een lagere prijs. Con­­tacteer het kan­toor van uw re­gio en vraag naar “VDAB Con­sult”, want zo heet deze nieu­we service.

Het is nuttig om in de laatste fase van een selectie hulpmiddelen in te roe­pen al­vorens een definitieve keuze te maken. Een selectiekantoor biedt de mees­te zekerheid, maar is duur. De “consultdienst” van de VDAB of re­fe­ren­­ties opvragen kunnen dan een uitkomst bieden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878