UITZENDARBEID - 16.04.1997

Van los naar vast

Kunt u een interimwerknemer vast aanwerven ? Mag het uitzendkantoor dan scha­de­vergoeding vragen of eisen dat u hem eerst nog een aantal maanden als interim tewerkstelt ?

U heeft al een 4-tal weken een interimarbeider in dienst. Hij gaat zijn laatste week in en u denkt er ern­stig aan hem daarna vast in dienst te nemen. Mag dit ? Het uitzendkantoor beweert namelijk dat u hem eerst 3 maanden als interim moet te­werk­stel­len vooraleer u hem kunt aanwerven, zo­niet zul­len zij schadevergoeding vorderen. Kan dit ?

Niets aantrekken van clausules. De Wet op de Uit­zendarbeid (art. 18 van de wet van 24 juli 1987) stelt duidelijk dat clausules die schadevergoeding voor­zien in geval van vaste aanwerving, nietig zijn (als onbestaande moeten beschouwd worden). U kunt dus nooit verplicht worden om scha­de­ver­goe­ding te betalen als u na afloop van de uit­zend­over­een­komst een interimwerknemer aanwerft met een ar­beidsovereenkomst.

Niet helemaal vrij. Dat betekent nog niet dat u zo­maar op elk moment een interimwerknemer vast kunt aanwerven. U heeft immers een over­een­komst afgesloten met het uitzendkantoor en die moet u in principe respecteren. Anders kan het uit­zend­kantoor wel schadevergoeding vor­de­ren. Voor­al de duur van uw overeenkomst is dus van belang.

Gelijklopende overeenkomsten. Als niet alleen de arbeidsovereenkomsten tussen uitzendkantoor en interimwerknemer per week worden afgesloten, maar ook uw overeenkomsten met het uit­zend­kan­toor, kunt u op het einde van elk weekcontract zon­der problemen overgaan tot vaste aanwerving. Het uit­zendkantoor mag u geen factuur aanbieden om hun kosten van recrutering en selectie te re­cu­pe­re­ren. Wel zal uw commerciële relatie met het uit­zend­kantoor er niet op verbeteren, als u (regel­ma­tig) zonder vooraf in te lichten werknemers na een paar weken vast aanwerft.

Verschillende duur. Als het arbeidscontract steeds voor een week wordt hernieuwd maar u heeft met het uitzendkantoor een langere over­een­komst af­ge­slo­ten, b.v. voor 3 maanden, en als u de in­terim­werk­nemer aanwerft vóór die periode is af­ge­lopen, dan pleegt u contractbreuk en kan het uit­zend­kan­toor schadevergoeding vorderen. Meestal wordt die schadevergoeding vermeld in de “al­ge­me­ne verkoopsvoorwaarden” en komt ze overeen met “de som van de facturen die zouden aangerekend wor­den als het contract niet zou zijn verbroken”.

Tip 1. Probeer het probleem in der minne te re­ge­len met uw uitzendkantoor. U bent immers een klant... en die verliest men niet graag. Tot op heden zijn er ove­rigens nog geen zaken over deze materie tot voor de rechtbank gekomen !

Tip 2. Vermeld de naam van de interimwerknemer niet in uw over­een­­komst. Dan kunt u hem vast aan­­­wer­ven en het uit­zendkantoor om een ver­van­ger vra­gen, zodat er geen sprake is van contract­breuk en u eigenlijk de bal een beetje terugkaatst... N­a­tuur­lijk gaat dit en­kel als u (tijdelijk) 2 werk­ne­mers kunt gebruiken.

Interim met belofte van vaste aanwerving. U kunt ook al op voorhand het uitzendkantoor in­lich­ten over het feit dat u de werknemer na afloop van de uit­zendovereenkomst eventueel vast wilt aan­wer­ven. Meestal vragen de uitzendkantoren dan ter com­pensatie een tewerkstelling van minimum 3 maan­den als interim (zodat zij hun kosten kunnen recupereren). Afhankelijk van het soort functie en uw commerciële relatie met het uitzendkantoor kunt u deze periode echter beperken, het is zeker geen wettelijk voorgeschreven termijn.

Als uw overeenkomst met het uitzendkantoor eenmaal is afgelopen, kunt u zon­der scha­devergoeding of bijkomende facturen te moeten betalen een in­t­e­rim­werk­ne­mer aanwerven. Wilt u al eerder overgaan tot vaste aan­wer­ving, pro­beer dan een compromis te sluiten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878