ACTUALITEIT - VAKANTIE - 21.01.2008

Kan men nu nog jeugd- en seniorvakantie opnemen?

Het vakantiegeld voor de zgn. jeugd- of seniorvakantie van 2007 kan men nog aanvragen bij de RVA tot 29 februari. Betekent dit dan ook dat een werknemer de dagen die hij vorig jaar vergat op te nemen nu nog kan opnemen?

Eerst even opfrissen

Jeugdvakantie. In principe heeft men maar recht op vakantie in functie van de prestaties van het jaar ervoor. Iemand die bv. op 1 september 2006 werd aangeworven, had in 2007 dus maar recht op 4/12 van 20 (= afgerond 7) vakantiedagen. Gaat het daarentegen om een schoolverlater (van max. 25 jaar die minstens één maand heeft gewerkt tussen 1 juli en 31 december), dan heeft hij toch recht op een volledige vakantie (20 dagen). De maanden tussen 1 januari en zijn indiensttreding worden dan gelijkgesteld. Het vakantiegeld voor deze periode wordt betaald door de RVA.

Seniorvakantie. Sinds vorig jaar bestaat er een gelijkaardig systeem (ook op kosten van de RVA) voor oudere werknemers, lees: werknemers van minstens 50 jaar, die vóór hun aanwerving uit­keringsgerechtigd werkloos of invalide waren.

Waarvoor is 29 februari de deadline?

Vakantiegeld aanvragen… Zoals gezegd, is het de RVA die de jeugd- en de seniorvakantie betaalt. Men moet daarvoor een zgn. aanvraagformulier (C103, exemplaar werknemer) invullen. Dit formulier moet men in de eerste maand waarin men jeugd- of seniordagen opneemt indienen bij zijn uitbetalingsinstelling (lees: zijn vakbond of de hulpkas voor uitkeringen) samen met een zgn. betaalformulier (C103, exemplaar werkgever). Het is belangrijk dat de werknemer het aanvraagformulier voor de jeugd- of de seniorvakantie van 2007 heeft ingediend vóór 29 februari 2008, zo niet krijgt hij er geen uitkering meer voor. Voor de indiening van de betaaldocumenten heeft hij daarentegen nog tijd genoeg (in principe drie jaar).

… is niet gelijk aan vakantie opnemen. Het feit dat men tot 29 februari van het jaar dat volgt tijd heeft om zijn jeugd- of seniorvakantiegeld voor de eerste keer aan te vragen, wil echter niet zeggen dat men ook tot dan tijd heeft om nog jeugd- of seniordagen op te nemen. Net zoals voor ‘gewone’ vakantie geldt immers ook voor jeugd- of senior­vakantie dat men de dagen moet opnemen in het vakantiejaar zelf (lees: in 2007 en dus niet meer in januari en februari 2008).

Hoe reageert u dan op late aanvragen?

Sorry, maar het mag zelfs niet! Stel, een werknemer stelt nu pas vast dat hij twee jeugd- of seniordagen niet opgenomen heeft in 2007 en hij wil ze nog vlug opnemen vóór 29 februari 2008. U kunt hem dan zeggen dat dit wettelijk gezien niet meer kan, meer nog, dat de RVA ook niet zal betalen voor deze dagen.

Goed om te weten. In tegenstelling tot wat er voor gewone wettelijke vakantie geldt, kan men u als werkgever niks verwijten als de werknemer niet alle jeugd- of seniordagen opgenomen heeft. De wet stelt immers dat hij niet verplicht is om alle jeugd- of seniordagen op te nemen (lees: hij mag het wel, maar hij móet het niet), dit in tegenstelling tot gewone, wettelijke vakantiedagen.

Sorry, maar foeteren, dat doen wij niet! Een inventieve werknemer zal misschien voorstellen om (op de RSZ-aangifte) twee gewerkte dagen van het laatste kwartaal van 2007 om te zetten in twee jeugdvakantiedagen… zodat hij ten minste nog het jeugdvakantiegeld voor die dagen kan opstrijken. Uiteraard is dit een vorm van fraude (vervalsing van de RSZ-aangifte en het formulier C103)…

Vakantie moet altijd in het jaar zelf opgenomen worden, dit geldt ook voor jeugd- en seniorvakantie. Een werknemer die zijn jeugd- of seniordagen van 2007 vergat op te nemen, kunt u er dus op wijzen dat u wettelijk gezien niet meer mag toestaan om ze in (januari en februari) 2008 nog op te nemen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878