GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - REKENING-COURANT - 03.10.2011

Als uw RC-tegoed te hoog is om goed te zijn...

Uw RC-tegoed is zo hoog dat u daarvoor geen fiscaal gunstige interesten kunt vragen. Daarbij komt dat het uw erfgenamen veel successierechten zou kosten als u morgen iets zou overkomen. Hoe vermijdt u die nadelen?

Een tegoed zonder interesten

Het zgn. herkwalificatiegevaar.Dat kent u... De interesten die uw vennootschap u betaalt, worden fiscaal beschouwd als dividenden in de mate waarin uw RC-tegoed hoger is dan het eigen vermoge­n van uw vennootschap. In zo’n geval is het interessant­e er uiteraard snel af. Dividenden zijn immers niet aftrekbaar en u betaalt er sowieso 25% roerende voorheffing op in plaats van normaliter 15%.

Toch niet altijd? Neen, inderdaad. Dit ‘gevaar’ speelt alleen als het gaat om een geldlening. Volgen­s de recente rechtspraak is dat alleen het geval als u effectief geld ter beschikking gesteld heeft van uw vennootschap en/of als u haar een uitstel van betaling verleend heeft zonder concrete afbetalings­modaliteiten. Check dus eerst of er in uw concrete situatie wel een herkwalificatie­gevaar bestaat, alvorens andere maatregelen te nemen.

Dan maar geen interesten vragen? Dat is wat in praktijk dan inderdaad veel gebeurt, maar dat is ook niet ideaal natuurlijk. U zou ook een deel van uw tegoed kunnen omzetten in kapitaal zodat het eigen vermogen van de vennootschap stijgt, maar daaraan zijn dan weer kosten verbonden en over dat omgezet tegoed kunt u dan uiteraard niet meer vrij beschikken.

Tip. Uw vennootschap kan ook een deel van uw tegoed terugbetalen, maar dat is dan voor haar allicht weer niet aangewezen.

Nadelig voor uw erfgenamen

Uw tegoed valt in uw nalatenschap. Ook dat nog... Uw erfgenamen zullen uw vordering op uw vennootschap inderdaad moeten opnemen als een zgn. belastbaar actief en ze zullen er bijgevolg ook successie­rechten op moeten betalen. Wilt u dit laatste echte­r vermijden, dan kunt u daar nu reeds handi­g op inspelen.

Tijdelijk terugvragen. Laat uw vennootschap u m.a.w. uw tegoed effectief terugbetalen, al dan niet via een tijdelijk krediet. Schenk vervolgens dat geld al dan niet volledig aan uw kinderen en laat hen op hun beurt een lening verstrekken aan uw vennootschap.

Geen herkwalificatie meer? Neen, tenminste op voorwaarde dat uw kinderen meerderjarig zijn. Zij worden dan als ‘derden’ beschouwd en kunnen dus een normale interest vragen aan uw vennoot­schap tegen slechts 15% roerende voorheffing.

Tip. Voor uw vennootschap zijn die interesten fiscaa­l gezien aftrekbaar als er niet méér gevraagd wordt dan de marktrente.

Let op! Uw kinderen mogen geen zaakvoerder of bestuurder noch aandeelhouder zijn of worden van uw vennootschap, anders geldt ook voor hen immers het herkwalificatiegevaar. Zijn ze werk­nemer in uw vennootschap, dan is er geen probleem.

Geen successie meer! Dat probleem is dan m.a.w. ook meteen opgelost. Schenkt u het geld via een Belgische notaris en tegen 3% schenkings­rechten, dan is het ‘successiespook’ trouwens onmiddellijk verdwenen. Doet u het via een handgift of via een Nederlandse notaris, dan zijn er geen schenkings­rechten verschuldigd, maar geldt de vrijstelling van successierechten wel pas na drie jaar.

Tip. Overweeg een schenking met een beding van terugkeer. Mocht uw zoon of dochter dan iets over­komen, dan valt het geld, lees: de lening aan uw vennootschap, niet in hun successie, maar komt het gewoon terug naar u.

Schenk eventueel nu al een deel van uw RC-tegoed aan uw kinderen. Zijn ze geen zaakvoerder of bestuurder noch aandeelhouder, dan kunnen zij wel fiscaal gezien gunstige interesten vragen aan uw vennootschap. U vermijdt op die manier ook dat uw tegoed in uw nalatenschap valt, mocht er u plots iets overkomen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878