FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 13.10.2011

Moet u nu betaald hebben of niet?

Voor bepaalde belastingverminderingen? Inderdaad! Er zijn nl. een aantal fiscale voordelen die u enkel kunt genieten in het jaar waarin u die bepaalde uitgaven betaald heeft. De klassieke voorbeelden zijn dan in de eerste plaats uiteraard pensioensparen, dienstencheques, enz.

Ook voor bepaalde werken die u privé laat uitvoeren! Dat klopt en de meest gekende zijn dan de zgn. energiebesparende werken die u laat uitvoeren in uw woning. Ook om de aftrek van de uitgaven voor beveiliging tegen inbraak en tegen brand te kunnen genieten, is het vereist dat u het betalingsbewijs kunt voorleggen.

Wat als het beroepsmatige uitgaven zijn? Dan is het een ander verhaal. De uitgaven zelf zijn dan in principe immers aftrekbaar (afschrijfbaar) als beroepskosten, maar geven dan privé uiteraard geen recht meer op de extra energie- of beveiligingsaftrek. Wel kunnen die beroeps­matige uitgaven onder bepaalde voorwaarden nog recht geven op een zgn. verhoogde investeringsaftrek.

Is betaald hebben daar ook een voorwaarde? Kortweg, neen als het gaat om maatregelen voor een rationeler energieverbruik. Gaat het echter om maatregelen voor de beveiliging van uw beroepslokalen en/of de inhoud daarvan, dan kan de verhoogde investeringsaftrek wel enkel genoten worden in het jaar waarin de factuur van de aannemer betaald is (art. 49, 1 § 4 KB WIB).

Privé belastingverminderingen geniet u doorgaans alleen als u betaald heeft. Voor beroepsmatige uitgaven geldt dat niet tenzij voor de verhoogd­e investeringsaftrek voor de beveiliging van uw beroepslokalen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878