CONSUMENT - FINANCIEEL - 07.03.2013

Hoeveel kunt u (be)sparen?

De onlangs gelanceerde federale website Wikifin vergelijkt spaarrekeningen. Is die de moeite waard?

1. Wikifin (http://www.wikifin.be) wil uw vragen over geld beantwoorden. U vindt er niet alleen tips over financiële producten, maar u kunt er ook de spaarrekeningen bij 32 Belgische banken vergelijken (klik op Tools en selecteer dan de Spaarsimulator). U moet eerst een aantal selectie­criteria ingeven (startbedrag, maandelijkse storting, duur, ...), en Wikifin berekent dan hoeveel de spaarrekeningen bij de verschillende banken opbrengen. Jammer is dat de basisrentes en getrouwheids­premies in eerste instantie niet afzonderlijk weergegeven worden, terwijl dat onderscheid toch relevant is voor uw uiteindelijke keuze. Ook het feit dat u bij aanvang zelf een aantal keuzes moet maken (bank met of zonder agentschappen, internetrekening of gewone rekening, jongeren­rekening of gewone rekening), sluit al meteen een aantal opties uit.

2. Alternatieven. De spaarsimulator van Spaargids.be (http://www.spaargids.be/sparen/spaarsimulator.html) doet al langer hetzelfde. Hier hoeft u echter niet te kiezen tussen bank- en rekeningtypes, wat leidt tot meer resultaten. Bovendien is de resultatenlijst overzichtelijker en gedetailleerder dan die van Wikifin: u vindt er een opsplitsing van basisrentes en getrouwheidspremies en de weergegeven banken zijn zelfs voor­zien van een rating die de kredietwaardigheid weergeeft. Spaargids. be geeft u bovendien ook een handig overzicht van alle actuele rente­voeten bij de verschillende banken in ons land (zie http://www.spaargids.be/sparen/spaartarieven.html). Bankshopper.be (http://www.bankshopper.be/nl/sparen.html) en Comparatio (http://www.comparatio.be/nl/vergelijk/sparen) bieden overigens gelijkaardige vergelijkingen. Let op! Ook al proberen al deze websites zo actueel mogelijk te zijn, toch doet u er goed aan om steeds de officiële tarieven en voorwaarden bij de banken zelf te checken.

3. Netto. Ook de website van Netto (http://netto.tijd.be/tools) verzamelt een aantal financiële tools. Onder de rubriek Sparen kunt u o.a. het resultaat van uw spaarinspanning berekenen, maar dat gebeurt op basis van een theoretische interesten in plaats van de echte rentevoeten die banken momenteel aanbieden.

De beste spaarrekening voor uw geld vindt u via Spaargids.be. Deze site is vollediger en overzichtelijker dan het onlangs gelanceerde Wikifin.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878