KORT & BONDIG - 15.05.2013

Kent u deze al... ?

Overdreven uitgave voor de Btw?

Voor de fiscus niet aftrekbaar. Dat is duidelijk. Een zgn. overdreven uitgave is voor de fiscus niet aftrekbaar als beroepskosten. Dat staat zo letterlijk in de fiscale wet, dus daarover valt in feite niet te discussiëren. Of een uitgave effectief overdreven is of niet, is uiteraard wel een discussie waard...

Het zijn wel beroepskosten! Dat is inderdaad een belangrijke nuance. Een overdreven uitgave is in eerste instantie een beroepsmatige uitgave, zij het dus dat ze wat duur uitgevallen is. Concreet gevolg daarvan is dat het zgn. niet-overdreven gedeelte sowieso fiscaal aftrekbaar blijft! Zou het een privé-uitgave zijn daarentegen, dan is er uiteraard helemaal niets aftrekbaar.

Ook van belang voor de Btw! De Btw kan de btw-aftrek immers wel weigeren omdat een bepaalde aankoop deels privé is, maar niet omdat die overdreven zou zijn. Voor de Btw bestaat het begrip ‘overdreven uitgave’ nl. niet.

Dus overdreven en toch aftrekbare btw? Ja! Net omdat overdreven uitgaven sowieso beroepsmatig zijn en dus niet privé, is de btw daarop principieel recupereerbaar.

Een overdreven uitgave is fiscaal niet aftrekbaar, maar sowieso wel beroepsmatig. De btw daarop is dus per definitie aftrekbaar.

Betaal vóór 30 juni en nu aftrekbaar?

Premie levensverzekering? Inderdaad. ­Vroeger kon u effectief tot 30 juni van een jaar een eerste premie betalen op een levensverzekering en die onmiddellijk in de aangifte die dat jaaringediend moest ­worden in aftrek brengen. Inmiddels is dat echter al enkele jaren verleden tijd.

Nu niet meer aftrekbaar? Jawel, maar dan in de aangifte van volgend jaar. Het is het jaar van betaling van de premie dat bepaalt in welk jaar deze fiscaal aftrekbaar is.

Een premie levensverzekering die u nu betaalt vóór 30 juni, is pas aftrekbaar in de aangifte van volgend jaar. De vroegere fiscale tolerantie geldt niet meer.

Samen een pand kopen is duurder?

Ouders ‘moeten’ van de bank... U heeft die persberichten daarover wellicht ook gehoord of ge­lezen. Ouders worden ‘verplicht’ door de bank om het pand dat zoon of dochter wil kopen voor 10% mee te kopen en te lenen, anders wordt de hypo­­thecaire lening van het kind geweigerd.

Dat kost dan 2,5% méér? Ja en neen. Die 2,5% slaat op het zgn. verdelingsrecht dat uw zoon bv. moet betalen als hij uw deel in die woning op termijn wil overkopen. Gebeurt dit laatste niet, dan is die 2,5% dus niet direct verschuldigd, maar dan valt uw deel natuurlijk wel in de nalatenschap en dat kost natuurlijk ook geld...

Beter niet doen dus? Inderdaad, u ‘moet’ dat nl. niet echt, het is de bank die dat als voorwaarde stelt om een lening te geven. Dat ‘moeten’ is dus relatief. Kunt u uw zoon/dochter een schenking geven zodat hij/zij bv. minder moet lenen en/of kunt u de bank ervan overtuigen dat u zich persoonlijk borg stelt zonder dat u mee koopt of leent, dan wordt die lening mogelijk ook bekomen. Uw zoon/­dochter zit dan echter niet met die extra 2,5%.

Samen een pand kopen met uw zoon/dochter geeft pas extra kosten op het moment van ‘uitkoop’. Doe dit hoe dan ook beter niet en ga voor een alternatief.

Medecontractant of 6% btw, mijnheer?

Geen keuze! Een aannemer die u die vraag stelt – en zo zijn er wel wat – lijkt inderdaad te sug­gereren dat u zelf kunt kiezen hoe hij zal factureren. Dat kan echter in geen geval!

Stelsel medecontractant is verplicht! Uw aannemer moet u dus een factuur sturen ‘btw verlegd’. U moet zelf de btw (laten) opnemen in uw btw-aangifte, eventueel tegen het tarief van 6%. Let op! Betreft het werken aan het privégedeelte alleen, bv. schilderen slaapkamer, dan moet hij u met btw factureren, eventueel tegen 6%.

Een aannemer die werken bij u uitgevoerd heeft, kan niet kiezen hoe hij factureert. Tenzij het zuiver privé was, moet hij dus zonder btw factureren.


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878