CONTROLE EN BETWISTINGEN - 27.05.2013

Wakker liggen van verklikking of niet?

Vorig jaar was een recordjaar inzake verklikkingen. Aan de minister werd onlangs dan ook gevraagd wat een controleur precies doet met zo’n verklikking...

Recordaantal verklikkingen. Afgelopen jaar waren er immers maar liefst 1.221 verklikkingen bij de fiscus, dus ruim drie per dag. Dat is 70% méér dan in 2011. Blijkbaar is dat een gevolg van de economische crisis, in combinatie met de regelmatige berichtgeving over de strijd tegen de fiscale fraude.

Wat doet de fiscus daarmee? Veel hangt natuurlijk af van wat er gemeld wordt, maar zo’n bewering wordt zeker niet zonder meer in de vuilbak gegooid. Zelfs niet als het gaat om een anonieme klacht. De verklikkingen worden aan een eerste analyse onderworpen en eventueel worden er bijkomende inlichtingen ingewonnen. Nadien wordt de verklikking verstuurd naar de bevoegde controledienst, ingeval de klacht daar niet rechtstreeks ingediend is. Dat liet de minister onlangs weten in antwoord op een parlementaire vraag (parl. vr. nr. 17.112, Vienne, d.d. 24.04.2013).

Tip. Die bevoegde dienst is normaal gezien uw gewone controledienst, dus niet de Algemene Administratie Fraudebestrijding en ook niet de BBI.

Volgt daar dan een taxatie op? Neen, het feit dat een verklikking aanvaard wordt, wil nog niet zeggen dat uw controleur zomaar voor waarheid aanneemt wat er in zo’n bericht staat en u louter op basis daarvan extra zal belasten. Een verklikking is immers geen bewijs! Iedereen kan beweren wat hij wil en een taxatie die enkel daarop ge­­baseerd zou zijn, zou door de rechter sowieso van tafel geveegd worden.

Dus nog controle nodig? Inderdaad, als de fiscus al iets met de verklikking wil aanvangen, moet hij eerst nog een controle doen. Daarbij zal hij alle spelregels moeten volgen om bewijzen van de beweerde beschuldigingen te vinden. Wanneer het verhaal van de verklikker gelogen is, heeft u dus niets te vrezen.

Wat als de verklikking onterecht is? Het parlementslid wilde ook nog weten of de fiscus klacht indient tegen personen die zich schuldig maken aan onterechte verklikking. Dat is niet het geval en wanneer de verklikking anoniem is zelfs niet mogelijk.

U hoeft geen bijkomende taxatie te vrezen, louter en alleen op basis van een bewering van een verklikker. Zo’n verklikking kan hoogstens dienen als vertrekpunt voor een controle.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878