VENNOOTSCHAP - LOON ZAAKVOERDER - 29.01.2014

De fiscus kondigde voor 2014 strengere controles aan…

De fiscus liet eind oktober 2013 weten vanaf begin 2014 strenger te zullen controleren of vennootschappen wel voldoende bedrijfsvoorheffing inhouden en doorstorten. Waarover gaat het en waarvoor moet u opletten?

Bedrijfsvoorheffing doorstorten

Strengere controles in 2014. De fiscus heeft vastgesteld dat er vennootschappen zijn die geen of te weinig bedrijfsvoorheffing (bv) inhouden op het loon betaald aan bedrijfsleiders. Vandaar dat de fiscus op 25 oktober 2013 officieel liet weten daar vanaf 2014 strenger tegen te zullen optreden.

Voorafbetaling geen alternatief? Neen! Betaal uzelf geen brutoloon uit, waarbij u er dan privé via voorafbetalingen voor zorgt dat de fiscus zijn deel krijgt. De fiscus mag u dan immers verplichten om ook nog bv te betalen (Cassatie, 1 juni 2012).

Inhouding bv dus verplicht. Zo is het! Uw bvba moet op elk loon, ook op dat van u als bedrijfsleider, bv inhouden. En doorstorten uiteraard...

Elke maand?Dat hangt ervan af… Ook al neemt u elke maand een loon op, in principe volstaat het dat uw bvba eens per kwartaal bv doorstort: een eerste keer begin april dus. Het kan m.a.w. geen kwaad dat uw bvba dat dit jaar nog niet deed, tenzij uw bvba in 2013 op alle uitbetaalde lonen – niet alleen het uwe dus – meer dan €  37.460 bv betaald heeft, want dan moet het toch elke maand.

Hoeveel inhouden?

Er zijn strikte regels. Het juiste bedrag bv wordt bepaald aan de hand van wettelijk vastgelegde ‘schalen’. Die houden rekening met de hoogte van uw loon, het belastingvrije minimum en het aantal kinderen ten laste. U (uw boekhouder) mag strikt genomen geen rekening houden met persoonlijke fiscale aftrekken (bv. woonbonus, kosten kinderopvang, dienstencheques e.d.), zodat u doorgaans meer bv moet inhouden dan u finaal belastingen zal moeten betalen.

Let op! Houdt uw bvba te weinig in, dan riskeert u een boete van 10% op het ‘ten onrechte’ – volgens de schalen toch – niet ingehouden bedrag.

Uw ‘belastbare voordelen’ tellen mee. Die bv moet niet alleen ingehouden worden op uw loon zelf. Ook voor de zgn. voordelen van alle aard die u als ‘loon’ krijgt, moet uw bvba bv doorstorten.

Uw tantièmes ook. Als u binnenkort op de jaarvergadering beslist om uzelf een stuk van de winst als tantième uit te keren, moet uw bvba daarvoor bv doorstorten aan de fiscus. Zo’n tantième is immers een extra loon dat u zichzelf als zaakvoerder toekent.

Tip. Dat geldt niet voor een dividend. Dat is immers een extraatje dat u als vennoot opstrijkt. Op zo’n dividend moet echter wel 25% (soms 15%) roerende voorheffing ingehouden worden.

Maak goede afspraken! Daar komt het nu meer dan ooit op aan om boetes naar aanleiding van een belastingcontrole te vermijden. Zorg ervoor dat er tussen u, uw boekhouder en uw sociaal secretariaat niets misgaat in de communicatie over uw loon. Zo kan er bv. een probleem ontstaan als u zichzelf nu en dan extra loon uitkeert, terwijl uw boekhouder en/of uw sociaal secretariaat bij de berekening van de door te storten bv ervan uitgaan dat u elke maand een vast bedrag uitkeert.

Vast loon, extra’s als voorschot. U vermijdt problemen als u die extra vergoeding – bovenop uw maandelijks vast loon – overschrijft met de mededeling ‘voorschot op loon’. Zo kan uw boekhouder die eind 2014/begin 2015 ineens correct verwerken en dan tijdig bv (laten) doorstorten.

Uw bvba is verplicht om bv in te houden op uw loon. Ook de belastbare voordelen en tantièmes tellen daarbij mee. Om boetes te vermijden, komt het er nu dan ook op aan om goede afspraken te maken met uw boekhouder en/of uw sociaal secretariaat over wanneer en hoeveel loon u zichzelf uitkeert.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878