PLAATS VAN LEVERING - 01.06.2016

Nu sneller sprake van ‘verkoop op afstand’

Wat houdt de btw-regeling voor verkoop op afstand concreet in en wanneer is ze van toepassing? Vanaf welke drempels moet u dan toch buitenlandse btw aanrekenen?

Die regeling voor ‘verkoop op afstand’ geldt enkel als u als verkoper ook instaat voor het vervoer. Dat begrip heeft nu een ruimere invulling gekregen. Wat is daar precies van aan?

Verkoop op afstand

Wanneer van toepassing?

Er is sprake van ‘verkoop op afstand’ als de koper en de verkoper gevestigd zijn in een verschillende EU-lidstaat (art. 15, §1 en 2 W.Btw) . Verder moet het gaan om een koper die zelf geen periodieke btw-aangiftes moet indienen en dus ook geen intracommunautaire verwerving kan doen (particulieren, volledig vrijgestelde btw-plichtigen, vrijgestelde kleine ondernemingen en forfaitaire landbouwers). Daarnaast moet de verkoper instaan voor het vervoer. Ten slotte geldt de regeling alleen voor de verkoop van goederen, maar niet voor grensoverschrijdende diensten.

Voor nieuwe auto’s, accijnsproducten en voor de levering van goederen met montage of installatie geldt er eveneens een afzonderlijke regeling.

Welke btw toepassen?

In principe is voor dergelijke verkopen aan bovenstaande afnemers de btw van het land van de verkoper verschuldigd. Zodra de verkoper echter met zijn verkopen op afstand een bepaalde drempel overschrijdt, wijzigt het btw-regime. De verkoper is dan verplicht om de btw aan te rekenen van het land van de koper. De verkoper zal zich dan dus in dat land ook moeten registreren en een btw-nummer aanvragen.

Elke EU-lidstaat bepaalt zelf of het een drempel van € 35.000 of van € 100.000 hanteert. In België ligt die drempel op € 35.000. Dat betekent concreet dat een verkoper uit een andere EU-lidstaat die voor meer dan € 35.000 goederen verkoopt aan Belgische particulieren en die goederen ook vanuit zijn EU-lidstaat verzendt, verplicht is Belgische btw aan te rekenen. Bij overschrijding van die drempel in de loop van het jaar, geldt de verplichting om Belgische btw aan te rekenen niet alleen voor het resterende deel van het jaar zelf, maar meteen ook voor het daaropvolgende jaar.

De verkoper kan er ook altijd voor opteren om al zijn verkopen aan particulieren uit een bepaalde EU-lidstaat meteen te onderwerpen aan de btw van het land van de koper.

Instaan voor vervoer

Door of voor rekening van verkoper

Er kan enkel sprake zijn van verkoop op afstand als de verkoper het vervoer verzorgt. Hij mag dat vanzelfsprekend ook uitbesteden aan een transportfirma of een koerierdienst. Als het vervoer voor rekening van de verkoper gebeurt, dan is de btw-regeling voor verkoop op afstand dus van toepassing.

Om te weten of het vervoer voor rekening van de verkoper gebeurt, moet u nagaan welke afspraken de partijen in de verkoopovereenkomst gemaakt hebben.

Om btw van hun eigen EU-lidstaat en niet van de EU-lidstaat van de koper te kunnen aanrekenen, stuurde de website van een aantal online verkopers de klanten die iets bestelden via een link door naar de website van een transporteur. Die transporteur zorgde dan op zijn beurt voor het vervoer.

In de ogen van de verkoper had zo niet hij, maar de klant zelf gezorgd voor het vervoer en was er dus geen sprake van verkoop op afstand. De verkoper rekende dan de btw aan van zijn eigen EU-lidstaat en niet de btw van de EU-lidstaat van de koper. Dat die verkopers dan doorgaans gevestigd waren in de lidstaten met de laagste btw-tarieven, zal uiteraard niet verbazen...

Onrechtstreekse tussenkomst verkoper

Het btw-comité binnen Europa wil nu vermijden dat er nog via omwegen gewerkt wordt om buiten de regeling voor de verkoop op afstand te vallen. Daarom werd door de meeste EU-lidstaten aanvaard dat de notie ‘door of voor rekening van de verkoper’ ruimer begrepen moet worden dan tot nu toe het geval was. De Belgische Btw heeft die zienswijze nu bevestigd in een aparte Btw-beslissing (Btw-beslissing E.T. 128.714 van 09.02.2016) .

Die ruimere interpretatie komt erop neer dat er nu ook sprake is van vervoer door of voor rekening van de verkoper als de verkoper het vervoer in onderaanneming geeft aan een derde, als het vervoer gebeurde door een derde maar onder verantwoordelijkheid van de verkoper of als de verkoper de vervoerskosten factureert aan de koper en ze na inning doorstort aan de vervoerder.

Ook als de verkoper reclame maakt voor een bepaalde vervoerder en hij de koper en de vervoerder met elkaar in contact brengt is er sprake van een tussenkomst van de verkoper in het vervoer van de goederen. Ook in dat geval is er dus sprake van verkoop op afstand.

Vanaf nu is er dus enkel geen sprake van verkoop op afstand als de koper volledig zelf het vervoer regelt met een derde en de verkoper zelf volledig buitenspel blijft of als de verkoper het drempelbedrag van de EU-lidstaat van de koper niet overschrijdt.

  • Als uw verkopen van goederen aan particulieren in een bepaalde EU-lidstaat lager liggen dan € 35.000 of € 100.000 (afhankelijk van de EU-lidstaat), dan mag u Belgische btw aanrekenen.
  • Overschrijdt u die drempel, dan moet u buitenlandse btw aanrekenen wanneer het om een zgn. verkoop op afstand gaat. Dat is het geval als u als verkoper zelf voor het vervoer zorgt.
  • Er is nu ook sprake van ‘verkoop op afstand’ als de verkoper onrechtstreeks tussenkomt bij het vervoer, bv. omdat hij een bepaalde vervoerder aanbeveelt of wanneer de verkoper de vervoerskosten factureert aan de koper en ze na inning doorstort aan de vervoerder.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878