BELASTINGAFTREK - 11.06.2019

Wordt rechtsbijstand 40% aftrekbaar?

Een van de (laatste) maatregelen van Michel I was een belastingvermindering van 40% voor een verzekering rechtsbijstand. Geldt dit ook voor u als arts/tandarts?

Een verzekering rechtsbijstand. Als u bv. een auto- of brandverzekering onderschrijft, zit daar in principe ook een luik rechtsbijstand in. Dat geeft dekking voor het geval u nood heeft aan juridische hulp, onder meer voor advocatenkosten. Als de rechtsbijstand deel uitmaakt van een specifieke polis, dekt hij uiteraard alleen die specifieke geschillen, in casu die i.v.m. met uw auto of huis. U kunt echter ook een algemene rechtsbijstand onderschrijven voor alle soorten juridische procedures. Een aantal verzekeraars specialiseert zich in zulke polissen, bv. ARAG, D.A.S. en Euromex.

Nieuw belastingvoordeel van 40%. De regering-Michel wilde de verzekering ‘algemene rechtsbijstand’ fiscaal stimuleren. Men heeft daarom in de personenbelasting een belastingvermindering van 40% van de premie (met een maximum van € 124) ingevoerd; dit fiscaal voordeel kan de eerste keer aangevraagd worden voor premies vanaf september 2019 (wet van 22.04.2019, BS 08.05.2019) . De polis moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen; zo moet hij onder meer ook bouwgeschillen en echtscheidingen dekken (ten minste tot bepaalde plafonds).

Uw polis is een beroepskost. Heel wat artsen en tandartsen hebben al lang(er) een algemene polis rechtsbijstand, zeker als ze in een associatie zitten, in een ziekenhuis actief zijn en/of personeel hebben; m.a.w. als ze eventuele juridische conflicten van ‘professionele aard’ gedekt willen zien. Is dat het geval, dan wordt deze polis opgenomen in de beroepskosten van de praktijk. Bijgevolg is hij in principe aan 100% aftrekbaar.

Blijft dat zo? Het nieuwe belastingvoordeel lijkt vooral voor particulieren bedoeld te zijn, gelet op de aard van de ‘verplichte dekkingen’. Als uw polis ‘professionele conflicten’ dekt, is er evenwel geen reden om hem uit de beroepskosten te halen. De nieuwe wet zegt ook dat dit alleen moet voor polissen die aan de door haar gestelde voorwaarden beantwoorden(art. 13).Let op!  Als uw professionele polis óók geschillen van privéaard dekt (bv. de verhuur van onroerend goed), riskeert u voortaan wel dat de controleur uw aftrek aan 100% wil verminderen... voor zover hij die polis effectief opvraagt tenminste. Heeft u een vennootschap, dan wil hij misschien een zgn. voordeel van alle aard toepassen.

Heeft u een rechtsbijstand die ‘professionele conflicten’ dekt, dan kunt u die in principe (100%) blijven aftrekken als beroepskosten. Mogelijk zou uw controleur nu echter op zoek kunnen gaan naar de dekking van privémateries.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878