SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 24.09.2019

Is uw overzicht op mypension.be wel volledig?

Wettelijk en aanvullend pensioen. Dat zijn inderdaad de twee zaken waarvoor u op de website mypension.be ( http://www.mypension.be ) terechtkunt. U vindt er m.a.w. informatie over hoeveel uw wettelijk pensioen zal bedragen of wat de stand van zaken van uw aanvullend pensioen is, zoals uw groepsverzekering, IPT of VAPZ.

Pensioensparen is toch ook aanvullend en dat staat er niet in? Neen, dat klopt. Maar toch is dat geen foutje in uw overzicht. Wat betreft de aanvullende pensioenen, vindt u er enkel informatie in terug over die van de zgn. tweede pensioenpijler. Concreet zijn dat de aanvullende pensioenen die ofwel via de werkgever (voor werknemers), ofwel via uw vennootschap (IPT, groepsverzekering), ofwel door uzelf als zelfstandige (VAPZ) opgebouwd worden. Uw pensioensparen is wel degelijk ook een ‘aanvullend’ pensioen, maar hoort thuis onder de zgn. derde pijler. In die categorie vallen de aanvullende pensioenen die u zelf privé op een fiscaal voordelige manier opbouwt.

Waar vindt u die info dan? Wilt u weten hoe het met uw pensioensparen gesteld is, dan moet u kijken naar de jaarlijkse overzichten die u van uw verzekeraar ontvangt.

Let op!  Hetzelfde geldt ook voor uw individuele levensverzekering.

Mypension.be geeft een overzicht van uw aanvullend pensioen ‘tweede pijler’, zoals uw VAPZ, groepsverzekering of IPT. Voor uw aanvullend pensioen in de derde pijler dat door u privé opgebouwd wordt, zoals het klassieke pensioensparen en het langetermijnsparen, moet u bij uw verzekeraar zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878