BTW - ONROEREND GOED - 10.09.2019

Terecht verbouwd met 6% btw?

U heeft pas de woning van uw bvba laten verbouwen met 6% btw, en ontvangt van de Btw hierover nu een vraag om inlichtingen. Waar gaat dat dan eigenlijk over en hoe gaat u daar het best mee om?

Verbouwen met 6% btw

In principe 21% btw? Inderdaad. Het bouwen of verbouwen van een woning is in principe onderhevig aan het normale btw-tarief van 21%. Onder bepaalde voorwaarden kunnen verbouwingen aan woningen die hoofdzakelijk (of m.a.w. voor meer dan 50%) privé aangewend worden echter het verlaagde 6%-btw-tarief genieten (rubriek XXXVIII van tabel A, KB nr. 20) . Het beroepsmatige deel mag dus max. 49% bedragen.

Woning minstens tien jaar oud! Dat is ook vereist. De periode van tien jaar begint te lopen vanaf de eerste ingebruikname van uw woning. De eerste ingebruikname hoeft niet door uzelf gebeurd te zijn. Het volstaat daarenboven dat u zich in het tiende jaar bevindt. Het verlaagde 6%-btw-tarief is m.a.w. van toepassing als uw woning sinds minstens negen jaar en één dag in gebruik genomen werd. Heeft u bv. de woning van uw bvba in december 2009 in gebruik genomen, dan zit u nu al in het tiende jaar voor het btw-tarief van 6%.

Tip.  U kunt de eerste ingebruikname o.m. aantonen aan de hand van de datum waarop u zich op uw adres heeft laten inschrijven bij de gemeente, en/of door facturen van gas en/of elektriciteit.

Moet verbouwing zijn? Ja, inderdaad! Vernieuwbouw is sowieso uitgesloten van het verlaagde 6%-btw-tarief vermits dan eigenlijk een nieuw gebouw tot stand komt voor de btw. Voor de oprichting van een nieuw gebouw geldt in principe immers het normale btw-tarief van 21%.

Let op!  Voor verbouwingen die alleen betrekking hebben op het beroepsmatige gedeelte, zoals uw kantoorruimte, is altijd 21% btw van toepassing.

Tip.  Hebben de werken betrekking op de gehele woning, zoals de herstelling van een dak, dan geldt voor het geheel het btw-tarief van 6%.

Oppervlakte doorslaggevend? Ja. Voor de 6% btw is ook vereist dat de oppervlakte van het nieuwe gedeelte kleiner is dan de totale oppervlakte van de privéwoning na de verbouwing. In dit verband is het tevens noodzakelijk dat de ‘oude’ dragende muren behouden blijven. Is dat niet het geval, dan gaat het dus om vernieuwbouw tegen 21% btw.

Controle op de 6% btw

6% btw voor uw bvba? Uiteraard! Daar hoeft uw controleur geen vragen bij te stellen. Het feit dat uw privéwoning in uw bvba zit, maakt voor de 6% btw geen verschil. Wel belangrijk is dat de woning hoofdzakelijk privé wordt gebruikt. Daarover kunt u nu een vraag om inlichtingen ontvangen. Dat is een van de voorwaarden waar de btw zich nu op focust. U antwoordt daar het best sowieso op om een boete van € 1.000 te vermijden.

Let op!  Vermits uw bvba eigenaar is van de woning, moet ze in principe een factuur met ‘btw verlegd’ ontvangen hebben. Uw bvba moet dan zelf het toepasselijke btw-tarief in rekening gebracht hebben.

Is het wel een verbouwing? Daar zal het vooral om draaien in de vraag om inlichtingen. U voegt dan de bouwplannen toe om het verschil tussen oude en nieuwe oppervlakte te verduidelijken. Schakel eventueel uw architect weer in om het een en ander op papier te zetten. Heeft u of uw boekhouder die vóór de verbouwing al overgemaakt aan de Btw om zekerheid te bekomen over de 6% btw, wijs daar dan tevens op.

Voor verbouwingen tegen 6% btw is o.m. vereist dat de woning voor meer dan 50% privé gebruikt wordt, en dat een eventuele uitbreiding niet groter is dan de helft van de totale oppervlakte van de woning. Ontvangt uw bvba daarover een vraag om inlichtingen, reageer daar dan onmiddellijk op en voeg de bouwplannen toe.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878