ZOEKEN - INTERNET - 30.10.2019

Maak de Google-zoekresultaten nog wat beter

Google doet zijn best om het resultaat van uw zoekopdracht zo snel en efficiënt mogelijk te tonen. Toch kan een aantal Chrome-extensies dit nog verbeteren.

Vlotter door de zoekresultaten

Vindt u het niet handig om door achtereenvolgende pagina’s met zoekresultaten te moeten klikken, installeer dan de Chrome-extensie Infinite Scroll for Google . Daarmee krijgt u de zoekresultaten te zien als één ononderbroken lange pagina, die automatisch langer wordt naarmate u verder naar beneden scrolt. Handig als u veel resultaten wilt doornemen. Deze en andere extensies voor Chrome vindt u trouwens op https://chrome.google.com/webstore/category/extensions .

Wilt u ook een eerste idee krijgen van wat een van die resultaten inhoudt, installeer dan de extensie Google Results Previewer . Deze toont in een pop-up een preview van de site zodra u met uw muis over een zoekresultaat zweeft.

Zoeken binnen een bepaalde website

Sommige websites hebben geen eigen zoekfunctie. Met de extensie Search the current site hoeft u maar naar de site te gaan, op het icoontje van de extensie te klikken in de Chrome-navigatiebalk en u krijgt een pop-upzoekveld waarmee u de resultaten beperkt tot deze site.

Met Discussions Button for Google Search wordt de optie Discussions toegevoegd aan de tabs bovenaan de zoekresultaten. Als u daarop klikt, krijgt u zo veel mogelijk resultaten uit discussiegroepen. Dat kan handig zijn voor bijv. technische informatie of medische zelfhulpgroepen.

Gerichter zoeken op datum

Een van de beste manieren om meer relevante resultaten te krijgen is door een tijdsperiode af te bakenen (bijv. alleen resultaten van de ‘afgelopen week’). Dat kan standaard door bij een zoekresultaat te klikken op de Tools -tab rechts bovenaan en dan in het Elke periode -menu de gewenste tijdsperiode te kiezen. Met de extensie Google Search Date Range Shortcut staat dit menu altijd klaar voor gebruik en krijgt u nog een paar bijkomende opties om een periode te bepalen (‘Afgelopen 3, 6 of 18 maanden’ of heel precies ‘van ... tot ...’).

Beter zoeken naar afbeeldingen

Als u vaak zoekt met Google Afbeeldingen ( https://images.google.com ), dan vindt u het misschien vervelend dat u bij het klikken op een gevonden afbeelding eerst nog een preview van die afbeelding te zien krijgt en niet direct de volledige afbeelding zelf. Met de extensie Straight to Full-Size for Google Images gaat u direct naar de afbeelding zelf, zodat u deze meteen kunt binnenhalen.

Een ander probleem met Google Afbeeldingen is dat u bij bepaalde zoekacties te veel resultaten te zien krijgt die afkomstig zijn van Pinterest ( https://www.pinterest.com ). Nu vormt Pinterest wel een interessante bron van inspiratie, maar u kunt deze Pinterestafbeeldingen alleen bekijken als u zelf al een Pinterestaccount heeft. Als u deze Pinterestafbeeldingen niet wil zien, installeer dan de Chrome-extensie Unpinterested! om deze afbeeldingen weg te filteren uit alle zoekresultaten van Google.

Wil u op basis van een afbeelding die u gevonden heeft op een webpagina gelijkaardige (hogere resolutie) afbeeldingen vinden, installeer dan de extensie Search by Image . U hoeft dan maar met de rechtermuisknop op een afbeelding te klikken om te beginnen met zoeken.

Installeer de juiste Google Chrome-extensies om sneller door de resultaten te scrollen, snel binnen één website te zoeken, gericht te zoeken op datum of gerichter te zoeken naar afbeeldingen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878