FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 01.10.2021

Fietsend naar uw werk: ook fiscaal met de wind in de rug...

Door het WK wielrennen heeft u ook de smaak te pakken. U bent van plan om een ‘deftige’ fiets te kopen via uw vennootschap. Hoe zit dat dan fiscaal gezien voor uw BV en u privé? Wat als u via een eenmanszaak werkt?

Een fiets kopen via uw vennootschap

Maakt het uit welk type fiets u koopt? Neen, het speelt geen enkele rol meer wat voor type fiets u koopt. Of dat nu een gewone fiets, een koersfiets, een elektrische fiets, een speedpedelec, een mountainbike, ... is, maakt niet uit!

Zijn de kosten aftrekbaar? Ja, in principe zijn de kosten verbonden aan de fiets voor 100% aftrekbaar. Dit gaat dan zowel over de aankoopkosten (die u wel over minstens drie jaar moet afschrijven), als de kosten van het jaarlijkse nazicht, herstellingskosten, een fietsslot, enz. Het hoeft daarbij zelfs niet te gaan om een fiets voor uw personeel. Ook voor u als bestuurder geldt dit regime (circ. AAFisc nr. 47/2011, 19.10.2011) .

Voorwaarde aftrekbaarheid: woon-werkverkeer! Om de aftrek veilig te stellen, moet u die fiets wel degelijk gebruiken voor uw woon-werkverplaatsingen (art. 38, §1, lid 1, 14°b WIB 92) . Woont u boven uw bedrijf, dan wordt dat uiteraard moeilijk... Heeft u echter een kantoor op een ander adres dan dat waar u privé woont, dan is er wel woon-werkverkeer mogelijk dat de 100%-aftrek verantwoordt. Uiteraard moet die afstand naar uw werk ‘doenbaar’ zijn, maar met een elektrische fiets rijdt u al snel ettelijke kilometers meer...

Regelmatig woon-werkverkeer volstaat. U hoeft inderdaad niet dagelijks met uw fiets naar het werk te gaan, maar u moet dat wel regelmatig doen. Wat ‘regelmatig’ gebruik voor woon-werkverkeer is, staat niet in wet, maar voor de Rulingdienst volstond in een bepaald geval een gebruik voor 10% van de woon-werkverplaatsingen (ruling nr. 2019.0006, 12.03.2019) .

Btw aftrekbaar? De btw op de aankoop en de kosten van de fiets kunt u slechts recupereren in de mate dat u de fiets gebruikt voor zuivere werkverplaatsingen. Gebruikt u de fiets enkel voor woon-werkverplaatsingen en zuivere privéverplaatsingen, dan is er dus geen btw recupereerbaar.

Hoe zit dat dan bij u privé?

Privé op belast? Neen, toch niet, op voorwaarde dat u die fiets effectief gebruikt voor woon-werkverplaatsingen! U mag met uw fiets zoveel privéverplaatsingen doen als u wilt zonder dat er u daarvoor een privé belastbaar voordeel aangerekend wordt!

Belastingvrije fietsvergoeding. U kunt uzelf nog een belastingvrije fietsvergoeding van max. € 0,24/km toekennen voor de ‘woon-werkverplaatsingen’ die u maakt (parl. vr. nr. 443, Van den Bergh, 08.07.2020) . Voor uw BV is die vergoeding voor 100% aftrekbaar. Rijdt u gedurende drie maanden elke weekdag 20 km, dan levert u dat privé toch om en bij de € 288 extra op (€ 0,24 x 20 km x 60 dagen).

Wat als u via een eenmanszaak werkt?

Aftrekbaar i.f.v. het beroepsgebruik. Koopt u voor uzelf een fiets om bv. naar klanten te rijden, dan zijn de kosten voor 100% (geen 120% want dat is enkel voor uw personeel) aftrekbaar, maar wel in de mate van het beroepsgebruik. Doet u bv. 4.000 beroepsmatige kilometers met de fiets, maar ook nog 6.000 privékilometers, dan zijn alle kosten van de fiets voor 40% aftrekbaar.

Woon-werkverkeer. Gebruikt u de fiets daarnaast ook om van uw woonplaats naar uw zaak te rijden, dan kunt u deze kosten ook nog eens aftrekken tegen € 0,24/km.

Eender welk type fiets dat uw BV voor u als zaakvoerder koopt, is voor 100% aftrekbaar, op voorwaarde dat u er regelmatig mee naar uw ‘werk’ fietst. Op het privégebruik ervan wordt u niet belast en u mag ook een belastingvrije fietsvergoeding opnemen. Als zelfstandige in een eenmanszaak zijn de kosten aftrekbaar i.f.v. het beroepsgebruik.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878