GOED OM TE WETEN - 09.06.2008

Geen uitstel voor jaarrekeningen!

Aangifte wel, jaarrekening niet! Om een lang verhaal kort te maken, hét probleem is dat u (uw boekhouder) wel uitstel kunt krijgen voor het indienen van de ­aangifte, maar niet voor het neerleggen van de jaar­rekening, terwijl die twee toch onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Wat is de termijn voor de jaarrekening? Kort en bondig, binnen de 30 dagen na de goedkeuring ervan door de algemene vergadering. Als u dan weet dat die goedkeuring in principe moet gebeuren binnen de zes maanden na het afsluiten van het boekjaar (vóór 30 juni dus), dan be­­tekent dit dat de jaarrekening over boekjaar 2007 ten laatste op 30 juli 2008 neergelegd moet zijn.

Belang? In eerste instantie de prijs… Hoe later de jaarrekening neer­gelegd wordt, hoe duurder het immers wordt. Zo moet er voor een neerlegging in september al € 120 extra betaald worden en vanaf oktober tot december kost het € 180 extra.

Let op! Dit zijn de extra kosten voor zgn. kleine vennootschappen, voor grotere vennootschappen lopen de extra kosten nog veel hoger op.

Is augustus dan nog oké? Ja en neen, een neerlegging in augustus kost u inderdaad nog niets extra, maar u blijft wel te laat. Strikt gezien kan om het even wie die schade lijdt dan zeggen dat dit komt door het feit dat uw jaarrekening te laat neergelegd is.

De jaarrekening van uw vennootschap moet in principe neergelegd zijn vóór 30 juli, er kan geen uitstel verkregen worden. Zorg in ieder geval voor een neerlegging vóór 1 september, anders kost het u méér.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878