PRIVé - BELASTINGVERMINDERING - 02.06.2008

Haal alles uit uw schuldsaldoverzekering…

Bij het afsluiten van een woonkrediet voor de ‘enige en eigen woning’ zijn er verschillende mogelijkheden om de premie van de schuldsaldoverzekering (bijna) volledig af te trekken. Welke zijn dat? Wat doet u het beste?

Vaak een gering fiscaal voordeel

Wat is het probleem? Als u om uw ‘enige en eigen woning’ te kopen of te (ver)bouwen een hypothecaire lening sluit die in aanmerking komt voor de zgn. woonbonus, dan zal de premie van de schuldsaldoverzekering (ssv) u in veel gevallen (bijna) geen fiscaal voordeel opleveren.

De reden. De interesten en het kapitaal van de lening zijn gewoonlijk immers al hoger dan de woonbonus (in principe € 2.650 per persoon voor inkomstenjaar 2008) zodat er geen ruimte meer is om ook de premie van de ssv nog af te trekken.

Let op! Zodra u één premie ssv in uw aangifte invult, zal u later belast worden bij een eventuele uitkering. Dit is ook het geval als de premie u geen extra belastingbesparing oplevert. De premies worden immers geacht proportioneel in de aftrek vervat te zitten zodra ze in de aangifte vermeld worden (Parl. St., Kamer, nr. 51-1437/001, p. 249).

Tip. In dat geval kan het dus interessanter zijn om de premie niet in uw aangifte te vermelden. Zo is een eventuele uitkering later immers niet belastbaar. U kunt ook een niet-fiscale polis afsluiten. Daarvan ontvangt u geen fiscaal attest zodat er sowieso geen premies afgetrokken kunnen worden. Er zijn echter manieren om toch nog een fiscaal voordeel te genieten op de premies...

Een eenmalige premie

Er is nog ruimte. Als u pas op het einde van het jaar leent, heeft u voor dat jaar wellicht nog niet genoeg kapitaal en interesten betaald om de woonbonus volledig op te vullen. Dit saldo kan dan opgevuld worden door een grotere, eenmalige premie ssv te storten. Die premie levert dan een belastingbesparing op tegen uw hoogste aanslagvoet (bv. 50%).

Tip. Als u leent vóór 30 juni kunt u de eenmalige premie fiscaal nog ten laste leggen van het vorige jaar (onder het zgn. langetermijnsparen).

Via het pensioensparen

Een andere oplossing is om de polis ssv af te sluiten voor het pensioensparen. Er kan dan een premie van maximaal € 830 (inkomstenjaar 2008) afgetrokken worden die u een belastingbesparing oplevert van minimaal 30% en maximaal 40%.

Tip. U stort het best steeds de maximale premie vermits er slechts één contract voor het pensioen­sparen fiscaal ingebracht kan worden. Door het maximumbedrag te storten, is bovendien de volle­dige premie ssv na enkele jaren betaald en kan er gestart worden met het ‘gewone’ pensioensparen.

‘Sparen’ voor een ssv

Voor de toekomst. Als u pas over enkele jaren een lening wilt sluiten voor uw ‘enige en eigen woning’, kunt u nu wel al starten met de storting van premies voor een fiscale levensverzekering. Die premies zijn voor maximaal € 1.990 (afhankelijk van uw netto beroepsinkomen) per persoon aftrekbaar (voor inkomstenjaar 2008) en leveren u een belastingvermindering op van 30% tot 40%.

Omzetten. Bij het afsluiten van een woonkrediet kan dan met de spaarreserve van deze verzekering een eenmalige premie ssv betaald worden. Dit kan in principe zonder kosten en zonder taxatie vermits de levensverzekering omgezet wordt en niet ‘afgekocht’ wordt. Check echter op voorhand of de maatschappij dit wel toestaat.

Een grote, eenmalige premie kan een oplossing zijn als u in het eerste jaar nog ruimte heeft in de woonbonus. U kunt ook een polis voor het pensioensparen afsluiten of op voorhand al een fiscale levensverzekering afsluiten om later bij het sluiten van een lening met die spaarreserve een eenmalige premie te storten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878